Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Kees en Esther van der Knijff

Hoe lang nog?

verhaal-hoelang-nog1
"Waarom vertraagt God soms in onze donkerste uren?"

Deze avond stond Johannes 11 op de planning van onze Bijbelstudiegroep. Met een aantal vrouwen dachten we na over dit gedeelte, over de opwekking van Lazarus. Tijdens het lezen van het gedeelte viel het ons op hoeveel tijd er zit tussen het moment dat Jezus hoort dat Lazarus ziek is en dat Hij hem opwekt uit de dood. Er staat dat Jezus nog twee dagen bleef in de plaats waar hij was en daarna besloot naar hem toe te gaan. Als Jezus arriveert, blijkt Lazarus al 4 dagen in het graf te liggen. En zowel Martha als Maria zeggen tegen Jezus: “Heere, als u hier geweest was, zou mijn broer niet gestorven zijn.”

Iemand in onze groep vroeg: “Hebben jullie persoonlijk ook die ervaring, dat je je afvraagt waarom God vertraagt in het antwoorden op je gebeden?”
En ik deelde hoe ik dat ervaar in de situatie in onze regio. We zien en horen al maanden het nieuws over mensen die lijden onder oorlog. Hoe het begon met een gruwelijke en wrede aanval van Hamas. Hoe door de oorlog die daarna ontstond gezinnen uit elkaar gescheurd zijn, hoe ziekenhuizen en scholen doelwit zijn van luchtaanvallen, hoe kinderen ernstig ondervoed raken en sterven, hoe hulpverleners geraakt worden. Het disproportionele geweld, de grote aantallen burgerslachtoffers, de angst en onzekerheid ook van mensen in het zuiden van Libanon, de zorgen in onze omgeving of de situatie alsnog gaat escaleren.

''Het is geen ver-van-mijn-bed-oorlog. Het raakt me diep. En dan roep ik het vanbinnen regelmatig uit: “Hoe lang nog, Heere?” (Psalm 13). We bidden om vrede en gerechtigheid, we bidden om een einde aan alle geweld, en we vragen ons regelmatig af: wanneer zal God ingrijpen?''

Als ik het nieuws lees of filmpjes kijk van mensen uit Gaza, dan komt dat heel dichtbij. De omgeving lijkt erg op de omgeving waar wij wonen. Ik versta hun taal inmiddels redelijk, want zij spreken ook Arabisch. Ik zie kinderen, gewond of zonder ouders, die lijken op de kinderen die ik wekelijks op mijn spreekuur zie. Het is geen ver-van-mijn-bed-oorlog. Het raakt me diep. En dan roep ik het vanbinnen regelmatig uit: “Hoe lang nog, Heere?” (Psalm 13). We bidden om vrede en gerechtigheid, we bidden om een einde aan alle geweld, en we vragen ons regelmatig af: wanneer zal God ingrijpen? En dan spreekt zo’n gedeelte opeens veel meer.

Er was veel herkenning bij de anderen in de Bijbelstudiegroep. Het was goed om met elkaar ons verdriet en onze bezorgdheid te delen. We benoemden hoe ook Martha en Maria bij Jezus hun verdriet neerlegden over zijn vertraagde komst. Ze vertellen het Hem, hun verdriet, hun onbegrip. Maar ze blijven op Hem vertrouwen en in Hem geloven.

Na afloop liep ik naar huis. Ik keek naar de donkere lucht, vanuit onze wijk keek ik uit over de stad Beirut en over de zee. En ik besefte opnieuw: Hij is veel groter. Groter dan wij ooit kunnen begrijpen en groter dan de mensen die het in deze regio voor het zeggen lijken te hebben. Hij regeert. Ze hebben allemaal te gehoorzamen aan Hem en het loopt Hem niet uit de hand. En ik mag mijn verdriet bij Hem brengen. “Hoe lang nog, Heere?”

Over Esther van der Knijff

Esther van der Knijff woont samen met haar man Kees en kinderen Hannah, Nathan en Timon in Libanon. Esther zet daar haar ervaring als jeugdarts in om laagdrempelige medische zorg te bieden aan kinderen en gezinnen.

Lees hier meer over hun werk en drijfveer.

Verhalen

Headerafbeelding verhaal Knijff zekerheid
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Wat biedt zekerheid?

IMG_20230501_100204980 - omgevingsfoto libanon kees en esther jpeg
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Hoop

Yaser en kids met beperk - afkomstig van FB ABTS
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Getuigenis van Yasser en Media uit Libanon

Esther van der Knijff Libanon
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Vreemdeling zijn

Esther van der Knijff natuur Libanon
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Trouw

Esther van der Knijff actiefoto
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Een beker koud water

Familie van der Knijff
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Vlog kinderen van der Knijff in Beiroet

Yaser
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Vluchtelingen Yasser en Media verspreiden Jezus’ liefde

Hoe doe je dat, het Evangelie delen
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Hoe doe je dat, het Evangelie delen?