Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Kees en Esther van der Knijff

Wat biedt zekerheid?

Headerafbeelding verhaal Knijff zekerheid
Afgelopen zomer waren we in Nederland voor ons eerste verlof. En wat ons opviel na 2,5 jaar in Libanon gewoond te hebben, is de vanzelfsprekendheid van allerlei dingen in Nederland.

Er komt altijd water uit de kraan, er is genoeg elektriciteit om de wasmachine én de stofzuiger tegelijk te gebruiken, er is gezondheidszorg beschikbaar voor iedereen, alle kinderen mogen naar school en als de weg kapot is, wordt die gerepareerd. En ja, ik weet dat er helaas ook in Nederland armoede is. Maar de basisvoorzieningen om het leven te leven zijn aanwezig en daar kun je op rekenen.

Zo niet in Libanon. Door de zware economische crisis zijn alle bovenstaande dingen niet vanzelfsprekend meer. Als er te weinig brandstof is voor het waterpompstation, komt er geen water uit de kraan. Mensen die geen generator kunnen betalen hebben maar 1-2 uur per dag stroom. Steeds meer kinderen gaan niet naar school omdat de ouders het schoolgeld niet meer kunnen betalen. Gaten in de wegen worden over het algemeen niet gerepareerd en mensen zijn niet in staat om de medicijnen te kopen die ze nodig hebben.

''Onbewust vertrouwen we misschien op de vanzelfsprekendheden en zekerheden die het leven in Nederland ons biedt. Maar daarbij verliezen we het leven in afhankelijkheid van God.''

We mogen heel dankbaar zijn dat in Nederland deze voorzieningen er zijn. Maar het heeft ook een risico. Want waar stellen we ons vertrouwen op? Rekenen we op de zekerheid van onze zorgverzekering? Kunnen we rustig slapen omdat we weten dat de overheid alles wel regelt? Leven we gerust omdat we weten dat ons pensioen goed geregeld is? 

Onbewust vertrouwen we misschien op de vanzelfsprekendheden en zekerheden die het leven in Nederland ons biedt. Maar daarbij verliezen we het leven in afhankelijkheid van God. En wat zou er met ons gebeuren als ons land in een grote crisis raakt? Zijn we dan in paniek omdat onze zekerheden wegvallen of vertrouwen we op onze Hemelse Vader, dat het Hem niet uit de hand loopt?

Laten we oefenen met leven in afhankelijkheid. God bewust danken voor alle zegeningen die we ontvangen en Hem vragen om ons te helpen daar niet ons hart op te zetten. Vraag God om wijsheid in de keuzes die je maakt qua werk, geld- en tijdsbesteding. Waar liggen je prioriteiten? Liggen die op het vlak van ‘meer verzamelen en zekerheden creëren’ of zoek je naar ‘het Koninkrijk Gods en Zijn gerechtigheid’? Want waar onze schat is, daar zal ook ons hart zijn.

Landschapsfoto Libanon van der Knijff

Dit verhaal verscheen eerder in het magazine Vrouw tot Vrouw van de Hervormde Vrouwenbond
Over Esther van der Knijff

Esther van der Knijff woont samen met haar man Kees en kinderen Hannah, Nathan en Timon in Libanon. Esther zet daar haar ervaring als jeugdarts in om laagdrempelige medische zorg te bieden aan kinderen en gezinnen.

Verhalen

IMG_20230501_100204980 - omgevingsfoto libanon kees en esther jpeg
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Hoop

Yaser en kids met beperk - afkomstig van FB ABTS
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Getuigenis van Yasser en Media uit Libanon

Esther van der Knijff Libanon
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Vreemdeling zijn

Esther van der Knijff natuur Libanon
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Trouw

Esther van der Knijff actiefoto
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Een beker koud water

Familie van der Knijff
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Vlog kinderen van der Knijff in Beiroet

Yaser
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Vluchtelingen Yasser en Media verspreiden Jezus’ liefde

Hoe doe je dat, het Evangelie delen
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Hoe doe je dat, het Evangelie delen?

Geloven in Libanon
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Geloven in Libanon