Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Herman en Anneloes Meijer

Bidden voor een banaan

Verhaal Herman Meijer Malawi
De nachten in Malawi zijn tot op heden aangename oasen van koelte. We worden wakker om 6.30 uur, buiten is het stil. Blijkbaar heeft een verre buurman in het holst van de nacht toch het muziekvervangende kabaal uitgezet.

Na een goede douche ga ik samen met onze nachtwacht de groentetuin in. De schoonmaakster met haar bescheiden lach is inmiddels ook gearriveerd. Anneloes bakt een bananencake.

Oogsten

Een paar Angolese Blauwfazantjes scharrelen rond op het grasveld. We oogsten aardbeien uit onze tuin. Niet door ons geplant, ook niet door ons verzorgd, maar wel de vruchten mogen plukken. Dat is genade. Ook de wortelen zijn oogstrijp. Ik probeer een gesprekje te voeren met de nachtwacht. Dat is lastig. Mijn Chichewa (lokale taal hier in Zuid-Malawi) is daarvoor te slecht. Met een hoop onhandig gebaren snappen we elkaar toch. Ik zaai wat peulen, wortelen en courgette. Op hoop van zegen.

"God danken voor het koffiedrinken. Dat ben ik als Nederlander niet gewend. Het is 'maar' een tussendoortje."

Koffiedrinken

We gaan koffiedrinken zonder koffie. Samen zitten we op de veranda. Anneloes, Ralf, ik en deze twee vriendelijke Malawiërs. Allemaal wat onbeholpen. D'r staan bananen op tafel, versgebakken bananencake en koppen thee. Ineens begint de nachtwacht te bidden. In het Chichewa. Verschillende keren hoor ik het woord 'Zikomo', dankuwel! God danken voor het koffiedrinken. Dat ben ik als Nederlander niet gewend. Het is 'maar' een tussendoortje.

Maar als genoeg eten niet vanzelfsprekend is en nu, maar zeker straks tijdens het koude seizoen, de magen hier in Malawi lang niet altijd vol zitten, dan kijk je anders naar voedsel. Dan dank je ook voor een banaan. Terecht natuurlijk. Genoeg eten is niet evident, het is een geschenk. En dan past dankbaarheid. Zikomo!

Herman en Anneloes Meijer wonen en werken sinds 2022 in Malawi, waar zij theologische en communicatieve ondersteuning aan de kerk bieden. Lees hier meer over hun werk en drijfveer.

Verhalen

Herman en Anneloes Meijer kerk
Malawi
De kerk in Afrika

Vogels in de kerk

Vertel avond Giessenburg Arie Daniëlle Manassa Randa Egypte
Nederland

Vertel, door Daniëlle

2023_GZB-Experience_Colombia4 (11)
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

GZB-Experience Colombia | 4

Mark Godeschalk arts Congo
Congo
De kerk in Afrika

Een kostbaar leermoment

Rik Mager doop Rwanda
Rwanda
De kerk in Afrika

Dopen in Rwanda

2023_GZB-Experience Colombia verhaal2 (8)
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

GZB-Experience Colombia | 2

2023_GZB-Experience_Colombia 3en4 (28)
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

GZB-Experience Colombia | 3

Header bibliotheek Praag
Tsjechië
De kerk in Europa

De christelijke bibliotheek van Praag

2023_GZB-Experience_Colombia (11)
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

GZB-Experience Colombia | 1