Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

De kerk in Azië

Het Evangelie in de bergdorpen

Jiwan Nepal
Nepal is een prachtig land met een overweldigende, unieke natuur en in het noorden de hoogste bergtoppen ter wereld. De Mount Everest in het Himalaya gebergte is met zijn 8848 meter de hoogste berg op aarde. Het leven in deze regio is zwaar en er is nauwelijks toegang tot onderwijs en medische zorg. Een heel groot deel van de bevolking bevindt zich in een vicieuze cirkel van armoede en werkloosheid.

Opdracht van God: breng het Evangelie in de bergdorpen

Opdracht in een droom
Het hindoeïsme en boeddhisme is in de gemeenschap en cultuur van de bewoners van de bergdorpen een ‘way of life’. Miljoenen Nepalezen zijn onbekend met het Evangelie, christenen vormen een kleine minderheid (3%). Pastor Navarai Bharati en zijn zoon Jiwan wil de mensen bereiken met het bevrijdende evangelie van Jezus Christus. Hij kreeg in een droom herhaaldelijk de opdracht van God om het Evangelie in de bergdorpen te brengen. Dat is hij gaan doen en nu werkt ook zijn zoon Jiwan mee.

Ze werken hiervoor samen met Himalaya Outreach Mission (HOM). HOM zet zich in voor evangelisatiewerk in de afgelegen dorpen in het Himalaya gebergte. Op dit moment is HOM actief in acht districten in de Himalaya’s (Mustang, Manang, Gorkha, Dhading, Rasuwa/Tibet, Sindhupalchok, Dolakha, Solukhumbu). Er zijn ongeveer 40 gemeenten en 30 lokale medewerkers (pastors/ evangelisten). Een deel van deze gemeenten heeft een eigen kerkgebouw(tje), sommigen houden huis-bijeenkomsten. Elke gemeente evangeliseert in omliggende dorpen, zo gaat het werk door, van dorp naar dorp.

“Dit zou mijn leven veranderen.”

Groeien in geloof
Een van de gemeenteleden is Aitaram Tamang. Hij vertelt: “Ik ben opgegroeid in een hindoe familie in het bergdorp Chamche. Van jongs af aan heb ik alles geleerd en gedaan wat bij het hindoeïsme hoort. Andere religies dan het hindoeïsme en het boeddhisme kenden we niet. We leefden zo goed en zo kwaad als het ging van wat we verbouwden op ons land. Ondanks dat we het niet breed hadden, lieten mijn ouders mij toch verder leren. Ik verhuisde daarvoor naar een dorp in de buurt, Thoche. Dit zou mijn leven veranderen, want van een lokale medewerker van Himalaya Outreach Mission hoorde ik hier voor het eerst het Evangelie!

Christenen uit Thoche kwamen ook naar mijn dorp Chamche en deelden het Evangelie met mijn familie en dorpsgenoten. Ze vertelden over de ware God die Zijn Zoon naar de wereld zond, over de straf die Jezus voor de mensen heeft betaald, uit pure liefde. Ik zag die liefde ook in hun ogen. Het raakte ons! Hierna bezochten we steeds vaker de samenkomsten en ik volgde een korte bijbeltraining, waardoor ik groeide in geloof. Met steun vanuit mijn dorp en van HOM kon ik in India een training volgen voor mijn werk in de kerk. Ik werk nu als parttime medewerker voor HOM Nepal en probeer op allerlei manieren contacten te leggen met niet-gelovige jongeren in mijn dorp en daarbuiten. Er zijn nog zóveel mensen hier die het Evangelie nog nooit hebben gehoord, de liefde van Christus dringt mij. Mijn droom is om hier meer gemeenten te starten."

Kijk ook voor het uitgebreide verhaal van Jiwan deze aflevering van EO Metterdaad:

Nepal
Word Zendingsmaatje!

Ben je geïnspireerd door de verhalen uit de wereldkerk en wil je graag betrokken zijn? Word dan Zendingsmaatje van één van onze zendingswerkers en ondersteun ons werk!

Verhalen

Cesta Obnovy Leendert Wolters
De kerk in Europa

Cesta Obnovy in Most

Esther van der Knijff natuur Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Trouw

Verhaal Herman Meijer Malawi
De kerk in Afrika

Bidden voor een banaan

Vertelavond Jiwan

De levende evangelist Bharati vertelt

Ds. Willem-Henri en Ditteke den Hartog
De kerk in Afrika

Rare tijden en lange rijen

Familie Vrij groep Albanië
De kerk in Europa

Vuurtje

20221117 - Burcht
De kerk in Europa

Van Hus tot Havel

Elise Verschuure Deisse Fernández Leal
De kerk in Latijns-Amerika

Koken voor de kinderen

rsz_harriëtte_smit_nederlandse_jongeren_montauban
De kerk in Europa

Nederlandse scholieren ontmoeten Franse kerk