Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Foka van de Beek

Lichaam van Christus

Lichaam-van-christus
Midden in het centrum van Varna staat het gebouw van de Bulgaarse Methodistenkerk, de kerk waarvoor ik werk. Het mooiste in deze gemeente vind ik dat we elke week het Heilig Avondmaal vieren. Met elkaar gedenken we Christus' dood en opstanding, daar ligt onze focus.

Varna is een grote Bulgaarse haven- en studentenstad aan de Zwarte Zee. Een stad die bruist van het leven en mensen van alle windstreken aantrekt. De voorzieningen zijn er goed, de zee is prachtig en er is altijd van alles te doen.

Kleine gemeenten

De Bulgaarse Methodistenkerk, in Varna is groot gebouw, want na de val van het communisme hebben Methodisten uit het Westen royaal gegeven om deze kerk te bouwen. De oude kerk was geconfisqueerd door de communisten en is nog steeds in gebruik als poppentheater. In dit gebouw, dat ook de pastorie, zalen en kantoorruimten bergt, komen meestal op zondag “maar” zo’n 50-80 mensen. Dit is niet te vergelijken met mijn thuisgemeente in Veenendaal. Voor hier is het echter een behoorlijk grote gemeente. Maar ruim 1% van de Bulgaren is protestant, dus de meeste gemeenten zijn klein, sommige bestaan maar uit een handjevol mensen.

"Het belangrijkste is het fundament: we zijn allen deel van het Lichaam van Christus."

Gemêleerd geheel

Het internationale karakter van Varna vinden we ook terug in de kerk: bij de koffie na de dienst kun je naast Bulgaars ook Russisch, Hongaars, Duits en Engels horen. Ook op andere manieren is het een gemêleerd geheel: op de parkeerplaats kun je enkele wat luxere auto’s zien staan, maar er zijn ook mensen die gauw een paar extra koekjes van de tafel in hun tas stoppen als ze vertrekken na het koffiedrinken. Ondertussen wordt de huisarts na de kerkdienst door allerlei mensen aangesproken en schrijft ze recepten uit of geeft ze injecties in de werkkamer van de predikant. Ze komt gewoon als trouw gemeentelid naar de kerk, maar is niet te beroerd om na de dienst gratig consult te geven. Als iedereen vertrokken is, ruimen de predikant en ik alles nog even op: een koster is er niet, dat hoort bij de taak van de predikant, ook als er door de week een (niet-kerkelijke) activiteit is in het gebouw.

Broeders en zusters

Waarschijnlijk zijn er meer gemeenten als deze in de wereld, mogelijk ook in Nederland. Toch word ik hier elke keer geraakt en ervaar ik iets van “de gemeenschap der heiligen”. Niet omdat het een perfecte gemeente is, uiteraard zijn er ook hier soms spanningen en onbegrip. Maar toch….

Maar toch is het een thuis. Dat komt niet, omdat we allemaal zulke goede mensen zijn. Het belangrijkste is het fundament: we zijn allen deel van het Lichaam van Christus. Het mooiste in deze gemeente vind ik, dat we elke week Heilig Avondmaal vieren. Een goed vroegchristelijk gebruik, dat ook Calvijn graag gewild had. Met elkaar gedenken we Christus’ dood en opstanding, daar ligt onze focus, dat is de kern van het gemeenteleven, van ons hele leven.

Dan kan een Oekraïner de wijn ontvangen van een Russische gastpredikant en iemand, die alleen het hoofd boven water houdt door diaconale hulp, het brood delen met een welgestelde ondernemer. En een Nederlandse zendingswerker, ver van huis, ervaren dat ze hier inderdaad broeders, zusters, een thuis ontvangen heeft. En samen met de kerk wereldwijd uitzien naar Hem, Wiens dood wij verkondigen, totdat Hij komt.


Dit artikel is door onze zendingswerker Foka van de Beek geschreven voor de Waarheidsvriend, en gepubliceerd op 8 februari 2024.

Over Foka van de Beek

Foka van de Beek is in 2019 door de GZB uitgezonden naar Bulgarije. Haar taak is om de kleine gemeenten verder toe te rusten op het gebied van Bijbelkennis en gemeenteopbouw. Ook is ze betrokken bij diaconaal werk in deze gemeenten.

Verhalen

20180528_190340 bulgarije - sfeerfoto foka van de beek 1
Bulgarije
De kerk in Europa

Samaritaanse Vrouwen delen het Evangelie

Headerafbeelding Harriette tulpen provence
Frankrijk
De kerk in Europa

Hollandse tulpenpracht in de Provence

triade heren-1
Tsjechië
De kerk in Europa

Triades van gemeenteleden

Verhaal-roeping-fam-de-groot-banner
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

Enthousiasme voor God en een roeping naar Zuid-Soedan

Gemeente in Albanië
De kerk in Europa

Tegendraads trouw

Headerafbeelding egypte willem jan feestelijk
Egypte
De kerk in het Midden-Oosten

Een feestelijke woensdag

Harriette Smit - Jongeren en ouderen in Frankrijk groepsfoto
Frankrijk
De kerk in Europa

Tieners kleuren het leven van ouderen

verhaal-colombia-doleweerd
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Een nieuwe lach

Verhaal-ommekeer-Goreangab tombo
Namibië
De kerk in Afrika

Ommekeer