Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

De kerk in het Midden-Oosten

Boodschap van hoop in wanhoop

DSC_0190
Tijdens de bloedige burgeroorlog (1975-1990) verlaat Elie Haddad de uitzichtloze situatie in Libanon en bouwt in Canada een nieuw bestaan op. Totdat er in 2004 een dringend beroep uit Libanon op hem wordt gedaan. De opleiding ABTS (Arab Baptist Theological Seminary, een vooraanstaande theologische opleiding in Beirut voor toekomstige predikanten en andere kerkleiders) verkeert in zwaar weer en er is een nieuwe directeur nodig met kennis van management en financiën. Elie en zijn vrouw willen het liefst in Canada blijven. Ze hebben het daar goed. Toch kunnen ze niet om die dringende roep uit Libanon heen. “We konden de roep van God niet weerstaan. We wilden helemaal niet, maar voelden dat we moesten gehoorzamen.”

"“We konden de roep van God niet weerstaan. We wilden helemaal niet, maar voelden dat we moesten gehoorzamen.”

Groeien in geloof
Libanon was eens Zwitserland van het Midden-Oosten. Nu leeft meer dan zeventig procent van de bevolking onder de armoedegrens. Wie de kans krijgt, vertrekt naar het buitenland. Met deze situatie in gedachten, komt er al snel een vraag omhoog: heeft Elie nooit spijt gehad van zijn beslissing? Elie: “Nee, nooit. Hoe moeilijker het wordt in Libanon, hoe groter mijn besef wordt van juist hier geroepen te zijn. God zelf is bezig iets te doen in Libanon dat veel groter is dan wijzelf zijn. Hoe meer wanhoop er is, hoe belangrijker het is om juist nu de boodschap van Hoop te verkondigen. Gods bijzondere wijsheid is het om met gebroken mensen te werken en als kerk moeten we er nu juist voor hen zijn. Voor berooide vluchtelingen, mensen die geen helper hebben. Als volgelingen van Jezus mogen wij het liefdevolle gezicht van Hem laten zien: dat is nu onze roeping!”

"Hoe meer wanhoop er is, hoe belangrijker het is om juist nu de boodschap van Hoop te verkondigen."

Boodschap van redding
Juist nu de boodschap van Hoop zo nodig is en ook echt aanslaat, verlaten veel christenen Libanon. Dat vindt Elie pijnlijk om te zien. “Nooit eerder kwamen er in Libanon zoveel mensen tot geloof. De samenstelling van de gemeenten verandert in snel tempo. In mijn eigen gemeente is meer dan de helft van de mensen nieuw: veelal vluchtelingen uit Syrië die hier tot geloof zijn gekomen. Maar ook verarmde en soms murw geslagen Libanezen weten meer en meer de weg naar de kerk te vinden.

Het christendom is op zijn retour, maar het Evangelie wint terrein.” Het is daarom volgens Elie goed dat de kerk eropuit trekt. Simpelweg de straat op, naar buiten gaan, daar waar de mensen zijn. “We moeten niet alleen naar binnen kijken – alleen met onszelf bezig zijn als kerk – maar veel meer naar buiten kijken. Vanuit een diepe verbondenheid met Christus die ook juist bewogen was met de schare. De kerk heeft een boodschap van redding en van heil voor de wereld, ook voor Libanon."
Dwars door alle crisissen in de regio heen is God bezig Zijn kerk te bouwen. Elie: "Er komt zo vaak alleen maar slecht nieuws uit onze regio: geweld en terreur, vluchtelingen, christenen die het Midden-Oosten verlaten. Maar er is ook dit andere verhaal: een verhaal wat God bezig is te doen.”

“Als volgelingen van Jezus mogen wij het liefdevolle gezicht van Hem laten zien: dat is nu onze roeping!”

Media (2)

Elie Haddad is directeur van ABTS (Arab Baptist Theological Seminary), een vooraanstaande theologische opleiding in Beirut voor toekomstige predikanten en andere kerkleiders. De studenten komen uit Libanon maar ook uit diverse andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De economische en politieke situatie in Libanon is schrijnend en er zijn volop spanningen in de regio. Dr. Elie Haddad wil kerkleiders uit diverse Arabische landen toerusten, zodat ze dienend hun plek in de samenleving kunnen innemen.

Ontmoet Elie Haddad op 21 mei

Op uitnodiging van de GZB is Elie in mei in Nederland. Ontmoet deze bevlogen man tijdens een van zijn bezoeken aan gemeenten, het internationale gebedsmoment of het online event op D.V. zaterdag 21 mei.

Verhalen

Yaser
De kerk in het Midden-Oosten

Vluchtelingen Yasser en Media verspreiden Jezus’ liefde

prison-g1934bca2a_1920
De kerk in Afrika

Van gevangene tot student theologie

Preekvoorbereiding PICAM

Een taal spreken die ons samenbindt

Sixto Hernandez online event

Terugblik online GZB-event

De winnend groep uit La Grand Combe
De kerk in Europa

Sporten met jongeren en praten over het geloof gaan hand in hand

MockupMaison_DD_E13

Ontdek onze gloednieuwe website

TFC Eemnes

Een steentje bijdragen

Bulgarije
De kerk in Europa

Samaritaanse Vrouwen delen het Evangelie

Sixto Hernandez
De kerk in Latijns-Amerika

Hoop voor daklozen