Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Harriëtte Smit

Een falende lift en liefdevolle buurdraagkracht

Flat Harriette Smit
Toen ik in 2015 in Aix en Provence kwam wonen, vroeg ik me af of ik me ooit thuis zou gaan voelen in een flat omringd met hekken en toegangscodes. Hoe zou dat huis ooit een toegankelijke plek kunnen worden om de ander te ontvangen? Verrassend is dat ik door de jaren heen steeds meer het mooie van wonen in een flat ontdek en waardeer.

De flat biedt spontane, onverwachte ontmoetingen in de gang, lift of op de parkeerplaats. Contacten verdiepen zich, we ontmoeten elkaar aan een gevulde tafel, verjaardagen worden gevierd en op verdrietige momenten staan we voor elkaar klaar. De ander krijgt een naam en een gezicht. De hekken en toegangscodes geven een veilig gevoel en ondertussen weten anderen m’n deur te vinden.

Op momenten dat er nood aan de man is, staan we voor elkaar klaar. Die buurkracht is goud waard. Ik moet denken aan het moment dat buurman Michel me belde. Hij woont op de tweede verdieping, lijdt aan een degeneratieve spierziekte waardoor hij in een rolstoel zit en bij nood afhankelijk is van anderen.

Het was net iets voor twaalf uur ’s middags: "Harriëtte, ben je thuis? Zou je naar beneden willen komen, want de lift doet het niet en ik kan het nummer van de hulpdienst niet goed lezen.” Ik schiet m’n schoenen aan en loop de trap af. In de hal zit buurman Michel in z’n rolstoel voor de lift die niet meer in beweging lijkt te komen.

Brandweer

Ik heb de hulplijn van de lift verschillende keren gebeld. Na een half uur zat ik nog steeds in de wacht. Ik besloot de conciërge te bellen maar hij kreeg de lift ook niet in werking. Na anderhalf uur bellen en wachten bij de hulplijn van de lift besluit hij de pompiers te bellen - de Franse brandweer. Maar vanwege veel incidenten door de harde wind hadden zij geen tijd; ze zouden alleen komen als Michel opgesloten zat in de lift.

Eindelijk kreeg de conciërge een reactie van de lifthulplijn, maar zij konden niet zeggen wanneer ze zouden komen. We keken elkaar aan en beseften dat het weer laten functioneren van de lift wel even op zich zou laten wachten. Ik besloot langs de deuren in m’n flat te gaan op zoek naar helpende handen. Vier buren stonden spontaan op en zo hebben we met elkaar de buurman opgetild en via de vele traptreden naar z’n appartement op de tweede verdieping gebracht. Het was een loodzware klus. Af en pauzeerden we, werd er heel wat gelachen en de vreugde was groot op het moment dat we buurman Michel in z’n huis zetten. "Jullie hebben m’n eenzaamheid in het wachten doorbroken en me letterlijk gedragen. Dit betekent veel voor me!”, zei hij. Wat een prachtige buursamenwerking. Het deed me denken aan de moderne versie van de vier vrienden en hun verlamde vriend uit de Bijbel.

De flat van Harriëtte Smit in Aix

"Met elkaar tilden we de buurman op en brachten hem via de vele traptreden naar z’n appartement op de tweede verdieping."

Stuntende brommers

De wijk waarin ik woon is een ‘ZUP’ (Zone Urbaine Prioritaire), oftewel een multiculturele aandachtswijk gebouwd in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Werkeloosheid, armoede en gettovorming komen veel voor. Hangjongeren en stuntende brommers vormen het straatbeeld. Maar er zijn ook de gezellige buurtbankjes met ouderen die elkaar opzoeken aan het eind van de dag.

Ik voel me thuis en deze wijk is me lief geworden. Misschien juist wel door alles wat er soms zó verschrikkelijk mis kan gaan: in die misère kan ik van betekenis zijn voor diege
ne die lijdt.

Harriëtte Smit is landelijk jeugdwerkadviseur binnen de Franse Unepref kerken. Dit artikel is gepubliceerd in het Friesch Dagblad. Lees hier meer over Harriëtte en haar werk in Frankrijk.

Verhalen

Harriette Smit - Zoete beignets en as op je hoofd
Frankrijk
De kerk in Europa

Zoete beignets en as op je hoofd

Harriette Smit - Verhaal zwembad
Frankrijk
De kerk in Europa

Jij gelooft dus daadwerkelijk in God en Jezus enzo?

Harriette Smit - Verhaal zegenen van de santonkraam van familie Fouque
Frankrijk
De kerk in Europa

Samen op weg naar het Christuskind

rsz_harriëtte_smit_nederlandse_jongeren_montauban
Frankrijk
De kerk in Europa

Nederlandse scholieren ontmoeten Franse kerk

Harriëtte Smit blog Frankrijk kerk St Laurent du Pape
Frankrijk
De kerk in Europa

Bemoediging in de vakantie

Blog Harriette Smit Nederlands bezoek Franse kerk
Frankrijk
De kerk in Europa

Nederlandse jongeren zijn als een trampoline voor de Franse kerk

Harriette Smit column juni 2022
Frankrijk
De kerk in Europa

Tussen de wijngaarden en het beton groeit iets moois

De winnend groep uit La Grand Combe
Frankrijk
De kerk in Europa

Sporten met jongeren en praten over het geloof gaan hand in hand

Franse tieners en volwassen leren van elkaar
Frankrijk
De kerk in Europa

Franse tieners en volwassen leren van elkaar