Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Peter en Jeannette de Groot

Een steentje bijdragen

TFC Eemnes
Zendingswerk doe je niet alleen. Sterker nog, als zendingswerker kun je niet zonder een betrokken thuisfront.  Daarom werken we als GZB met thuisfrontcommissies (TFC’s). Achter het zendingsechtpaar Peter en Jeannette de Groot uit Zuid-Soedan staan de uitzendende gemeente Eemnes en een kring van familie en vrienden.
Wim Rozenberg (66) is de voorzitter van de TFC van Peter en Jeannette. "Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan het werk van de TFC denk."

"Alles wat wij als thuisfrontcommissie doen, leggen we biddend voor God neer.”

Voorzitter zijn van een TFC. Hoe komt u aan deze rol?
"Peter en Jeannette hebben zelf het initiatief genomen om gemeenteleden te vragen voor hun TFC. Op dat moment was het nog niet duidelijk welke functie je zou krijgen. Iedereen moest zijn of haar eerste en tweede voorkeur noteren op een blaadje. Natuurlijk had ik wel nagedacht welke rol het beste bij mij zou passen. Ik had van de groep de meeste tijd: nog een half jaar werken en dan zou ik bulken van de vrije tijd. Het is fijn als je een TFC-voorzitter hebt die de kar trekt en daar voldoende tijd voor heeft. Op deze wijze en door God geleidt is er een fantastische TFC tot stand gekomen waar alle leden hun talenten mogen inzetten voor de zending."

Voorzitter van een TFC kost dus veel tijd?
"Het werk voor een TFC kost ontzettend veel léuke tijd. Met veel plezier organiseren we drie à vier keer per jaar een activiteit. Een terugkerende en succesvolle actie is toch wel onze stamppotavond en ieder jaar maken we honderd flesjes bramensap voor de verkoop. Maar we zorgen ook voor sportieve activiteiten zoals het happen en trappen in de periode rondom Hemelvaart. En in de zomer openen we rond de Gooise wandelvierdaagse voor een week een all-in camping - volledig gerund door vrijwilligers. Al deze initiatieven zijn heel belangrijk voor het gevoel van gemeente-zijn. Natuurlijk is het goed als we een mooi bedrag ophalen maar daar gaat het uiteindelijk niet om. Het is mijn drijfveer om als TFC zichtbaar te blijven en het belang van zending warm te houden binnen de gemeente."

"Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan het werk van de TFC denk."

Hoe houden jullie als TFC de betrokkenheid vast?
"De betrokkenheid begint bij jezelf. Vanaf het begin van de uitzending van Peter en Jeannette ben ik betrokken geweest. Ik vond hun uitzenddienst prachtig. Eén van de mooiste momenten was toen de hele gemeente hun ja-woord gaf aan de uitzending. Daar refereer ik vaak naar. We moeten namelijk niet vergeten dat we állemaal 'ja' hebben gezegd. Daarom leunen we als TFC niet achterover maar blijven we actief door het organiseren van activiteiten en Peter en Jeannette te blijven volgen in hun werk. We regelen de presentaties en verzorgen de nieuwsbrieven zowel digitaal als op papier voor de ouderen. Als Peter en Jeannette jarig zijn, ontvangen zij een verjaardagskaart met daarin de handgeschreven wensen van de gemeenteleden. En we houden natuurlijk contact via WhatsApp. 

In de kerk staat een monument: een glazen bak met allerlei verschillende stenen op de bodem. Het gaat namelijk zo: als je je steentje bijdraagt voor het werk van Peter en Jeannette dan neem je een steentje mee. Inmiddels is deze glazen bak voor de helft gevuld. Dat maakt het werk van de TFC en de gemeente tastbaar. We staan niet stil en dragen allemaal een steentje bij. Ook hebben we een kartonnen ballon opgehangen met daarop het opgehaalde bedrag. Het refereert naar het afscheidscadeau van de gemeente aan Peter en Jeannette, omdat zij een ballonvaart kregen voor hun vertrek. Ieder jaar verandert het bedrag weer en levert het meer op dan we in eerste instantie dachten. Het werk wordt gezegend. Alles wat we doen, leggen we biddend bij God neer."

Portretfoto Wim Rozenberg

""We staan niet stil en dragen allemaal een steentje bij."

Wat vind u van het werk van Peter en Jeannette?
"Ik neem mijn petje voor hen af en sta volledig achter wat zij daar doen. Zelf zou ik de zending niet in kunnen. Daarom vind ik het mooi om hen te volgen, voor hen te bidden en te helpen waar ik kan. Op deze manier voel ik mij verbonden met Peter en Jeannette en hun werk. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet bezig ben met de TFC - hetzij met de activiteiten of in mijn gedachten. Het is mooi dat we als TFC altijd een beroep kunnen doen op gemeenteleden. Wat dat betreft is de zending in de gemeente van Eemnes goed op de kaart gezet. Dát is de waarde van een TFC. En dat hoop ik te blijven doen totdat Peter en Jeannette weer terugkomen naar Nederland."

De thuisfrontcommissie is de schakel tussen de zendingswerker en de uitzendende gemeente. De TFC stimuleert de gemeente om met gebed, meeleven en financiële steun bij de zendingswerker betrokken te zijn. Tegelijkertijd helpt de TFC de zendingswerker om zijn werk zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen. Zo krijgt zending in de gemeente een gezicht!

Laatste nieuwsbrieven Peter en Jeannette

Februari 2024

September 2023

Verhalen

Verhaal-roeping-fam-de-groot-banner
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

Enthousiasme voor God en een roeping naar Zuid-Soedan

IMG_20210921_131604
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

Situatie Zuid-Soedan

Zuid-Soedan DSC_0243 - verhaal sfeerfoto
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

(On) vruchtbaar

20220125_123842 - verhaal kajo keji peter en jeannette
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

Gemotiveerde docenten Kajo Keji

Varna gemeente
Bulgarije
De kerk in Europa

Geroepen om te dienen: Missionair werk in Bulgarije

2
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Het leven in Medellín

Header verhaal egypte psalmen
Egypte
De kerk in het Midden-Oosten

Psalmen op Youtube en in Egypte

IMG_0444
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Zout van de aarde

Headerafbeelding verhaal Jansen Filipijnen
Filipijnen
De kerk in Azië

Bidden voor het paard