Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Peter en Jeannette de Groot

Gemotiveerde docenten Kajo Keji

20220125_123842 - verhaal kajo keji peter en jeannette
Sinds het, in het deel van Zuid-Soedan waar wij wonen, veiliger is geworden keren langzaamaan steeds meer vluchtelingen terug uit buurlanden, zoals Oeganda. Maar na jaren burgeroorlog is er op veel plaatsen weinig tot niets aan basisvoorzieningen. Gelukkig zijn er veel buitenlandse hulporganisaties (NGO’s) die ook weer in Zuid-Soedan aan de slag gaan.

Vreemd genoeg heeft Kajo Keji Christian College (KCC) daar best wel veel last van op dit moment. Dat zit zo. Deze organisaties werven vaak personeel uit de regio zelf. Dat is heel begrijpelijk en ook wenselijk. Lokale mensen weten wat er speelt, wat er nodig is en maken makkelijk contact met de bevolking. Maar hoeveel moet je die lokale mensen betalen aan salaris? Moet dit vergelijkbaar zijn met de buitenlandse medewerkers? Veel lezers van deze blog zullen in eerste instantie daar bevestigend op antwoorden.

Veel organisaties doen ook iets dergelijks, al is het maar omdat ze niet aan donoren in het westen willen of kunnen uitleggen dat buitenlandse medewerkers bijvoorbeeld tien keer zoveel verdienen dan lokale krachten. Het is dus niet moeilijk om te begrijpen dat deze banen zeer gewild zijn.  In het afgelopen half jaar heeft Kajo Keji Christian College al enkele goed opgeleide docenten zien vertrekken om deze reden. Want een school die voor een groot deel draait op studiebeurzen voor studenten, hulp van o.a. de GZB en minimale bijdragen van studenten en lokale kerken, kan wat betref salaris niet concurreren.

Ook bij sollicitaties is het regelmatig het geval dat de best gekwalificeerde kandidaten afhaken. Niet omdat ze  KCC geen warm hart toedragen. Vaak zijn het toegewijde christenen die graag zouden bijdragen aan het opleiden van een nieuwe generatie kerkleiders. Maar ze kunnen bij een NGO gewoonweg een veelvoud verdienen.  Daar komt bij dat de familiekring vaak nogal wat druk uitoefent om toch maar voor die NGO-baan te kiezen. Het kan gebeuren dat tot wel 30 personen voor levensonderhoud van dat ene salaris kunnen leven. Dus hoewel we het jammer vinden als mensen vertrekken, kunnen we het ook wel weer begrijpen.

Op dit moment zijn alle vacatures gelukkig weer vervuld. Maar we weten dat er soms aan onze collega’s getrokken wordt. We zijn dankbaar voor die collega’s die ondanks de financiële moeilijkheden, waar hier bijna elke familie mee te kampen, heeft toch blijven en zich gemotiveerd inzetten voor KCC en haar studenten. We bidden dat ze zullen blijven en dat er zelfs bij kunnen komen. Want, en dat is bijzonder, de school groeit nog altijd.

Word Zendingsmaatje!

Ben je geïnspireerd door de verhalen uit de wereldkerk en wil je graag betrokken zijn? Word dan Zendingsmaatje van één van onze zendingswerkers en ondersteun ons werk!

Verhalen

Verhaal-roeping-fam-de-groot-banner
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

Enthousiasme voor God en een roeping naar Zuid-Soedan

IMG_20210921_131604
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

Situatie Zuid-Soedan

TFC Eemnes
Nederland

Een steentje bijdragen

Zuid-Soedan DSC_0243 - verhaal sfeerfoto
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

(On) vruchtbaar

Varna gemeente
Bulgarije
De kerk in Europa

Geroepen om te dienen: Missionair werk in Bulgarije

2
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Het leven in Medellín

Header verhaal egypte psalmen
Egypte
De kerk in het Midden-Oosten

Psalmen op Youtube en in Egypte

IMG_0444
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Zout van de aarde

Headerafbeelding verhaal Jansen Filipijnen
Filipijnen
De kerk in Azië

Bidden voor het paard