Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Peter en Jeannette de Groot

(On) vruchtbaar

Zuid-Soedan DSC_0243 - verhaal sfeerfoto

"Waarom ben je niet van haar gescheiden?"

“Waarom ben je niet van haar gescheiden?” Dat vroeg één van de theologiestudenten van Peter een keer in de les toen het over kinderloosheid ging. Peter had verteld dat God ons vele zegeningen heeft gegeven, maar niet de kinderzegen. Die vraag raakte hem natuurlijk. Tegelijk was hij ook wel blij met de vraag, want deze student durfde hem uit te spreken. Anderen liepen waarschijnlijk met dezelfde vraag in gedachten rond. Het gaf hem de gelegenheid iets te delen over wat wij als echtpaar beleven.

Het deed ons ook beseffen hoe ingrijpend kinderloosheid in deze cultuur is. In een andere groep studenten kwam het namelijk ook ter sprake. Door onze openheid waren er twee studenten die durfden te vertellen hoe ze er persoonlijk mee te maken hebben. Als er binnen afzienbare tijd geen kinderen op komst zijn, beginnen de praatjes en de verdachtmakingen. En ze vertelden hoe de (schoon)familie druk uitoefent om te gaan scheiden en een andere vrouw te zoeken. Want als een huwelijk zonder kinderen blijft, breng je daarmee schande over de clan. Boven op het verdriet van de kinderloosheid komt dan ook nog de last van het gestigmatiseerd worden.

Er is heel veel onkunde over dit onderwerp, onder andere omdat het een taboeonderwerp is. Zo gaat men ervan uit dat bij onvruchtbaarheid negen van de tien keer de oorzaak bij de vrouw ligt. Als er al medisch onderzoek gedaan wordt, wil de man vaak niet mee naar de kliniek.

In de serie trainingen over moeder- en kindzorg ging het deze keer over vruchtbaarheid en hoe daar als echtpaar mee om te gaan. Daarom waren deze keer ook de mannen erbij uitgenodigd. Hoewel niet alle mannen waren meegekomen, waren er toch een heel aantal present. Maar voor ons was het duidelijk dat het ook over onvruchtbaarheid moest gaan. Daarom zijn we voor deze serie samen naar het vluchtelingenkamp gegaan.

Er werd ademloos geluisterd naar ons verhaal. Peter gaf vanuit de bijbel voorbeelden over hoe er met dit probleem werd omgegaan. Jeannette benadrukte hoe belangrijk het is om niet óver deze mensen te praten, maar vooral mét hen. En dat echtparen voor God waardevol zijn, met of zonder kinderen. Misschien was het door onze openheid dat er eerst voorzichtig vragen kwamen. Daarna durfden anderen te vertellen over hoe mensen in hun omgeving worstelden met dit probleem. Er was ook een persoonlijk getuigenis van iemand die de druk van de schoonfamilie had ervaren, toen na het eerste kind het lang duurde voor ze opnieuw in verwachting raakte.

We geloven dat ons verhaal mensen aan het denken heeft gezet. Voor onszelf was het, ondanks alles, een vruchtbare en zegenrijke week.

Word Zendingsmaatje!

Ben je geïnspireerd door de verhalen uit de wereldkerk en wil je graag betrokken zijn? Word dan Zendingsmaatje van één van onze zendingswerkers en ondersteun ons werk!

Verhalen

Verhaal-roeping-fam-de-groot-banner
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

Enthousiasme voor God en een roeping naar Zuid-Soedan

IMG_20210921_131604
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

Situatie Zuid-Soedan

TFC Eemnes
Nederland

Een steentje bijdragen

20220125_123842 - verhaal kajo keji peter en jeannette
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

Gemotiveerde docenten Kajo Keji

Varna gemeente
Bulgarije
De kerk in Europa

Geroepen om te dienen: Missionair werk in Bulgarije

2
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Het leven in Medellín

Header verhaal egypte psalmen
Egypte
De kerk in het Midden-Oosten

Psalmen op Youtube en in Egypte

IMG_0444
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Zout van de aarde

Headerafbeelding verhaal Jansen Filipijnen
Filipijnen
De kerk in Azië

Bidden voor het paard