Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Harriëtte Smit

Samen op weg naar het Christuskind

Harriette Smit - Verhaal zegenen van de santonkraam van familie Fouque
Het is zondagmorgen kwart voor tien, de kerk van Jean Baptiste du Faubourg zit al goed vol. Sommigen komen net van de lokale markt, hun tassen gevuld met groente en fruit. De meesten buigen diep voor het altaar, slaan een kruisje en zoeken een plekje. Vandaag worden de santons (kleine beeldjes voor de kerststal) en hun makers (santonniers) gezegend.

De tambourijnen (traditionele trommels) en galoubets (fluitjes) laten een prachtig lied klinken. Een lange stoet van levende santons loopt via het middenpad de kerk in. Priester Bernard Wauquier begint de mis in het Provençaals, het dialect van deze regio: ,,Au noum dóu Paire e dóu Fiéu et d’óu Saint Esprit, Amen” (In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest). Woorden uit Matteüs 24 vormen de leidraad voor zijn preek. ,,Wees geen toeschouwers, maar vredestichters en hoopboodschappers in een wereld die daar volop naar snakt. Deel Gods liefde, dan zul je vooruit komen op de weg van het leven.” De stoet van levende santons loopt weer de kerk binnen. Dit keer zijn hun handen gevuld. De kinderen dragen ieder een schaapje van katoen, de volwassenen brengen onder meer korenaren, een fles wijn, een pompoen, brood en druiven. Ze worden met eerbied en ontzag neergelegd voor het altaar, op een mooi kleed. Op 24 december wordt daar het kerstkind geplaatst.

"De kerststal is een voorbeeld van levend evangelie. Het nodigt ons uit om net als de kleifiguurtjes onze activiteiten te verlaten en op weg te gaan om de kleine Jezus te ontmoeten."

Zegenen

De kinderen staan met gekruiste armen voor de priester en ontvangen een persoonlijke zegen. Hun gezichten stralen van blijdschap. Ik spreek een oudere dame, haar kleinkinderen zijn als santon verkleed. ,,Ik ben zo blij, dit soort missen dragen bij aan concrete geloofsoverdracht. Het verhaal van Kerst moet niet alleen worden verteld worden, maar vooral beleefd.” Buiten klinken weer de tamboerijnen en galoubets. In een vrolijke optocht lopen de santons door de oude straten van Aix richting de markt. De priester in z’n witte gewaad met paarse stola sluit de rij, met een olijftak in de hand. Hij zegent de santon-kramen en de verkopers. Mooi, hoe het werk van de santonniers zo de zegen van God draagt en meegaat met de mensen die de figuurtjes kopen.

Kleifiguurtjes

,,Het ritueel van het maken van een kerststal in huis helpt me om m’n hart voor te bereiden op het verwelkomen van de kleine Jezus met Kerst”, zegt een dame van vijftig jaar. ,,Op het moment dat we de santons in onze kerststal plaatsen, wordt daar iets zichtbaar van onze eigen geschiedenis.” Zo bouwen veel Provençaalse gezinnen deze dagen hun stal. Ze zoeken samen mos, hout en kersttakken om de stal van te maken, Jezus treedt zo in de intimiteit van het gezin. De kerststal is een voorbeeld van levend evangelie. Het nodigt ons uit om net als de kleifiguurtjes onze activiteiten te verlaten en op weg te gaan om de kleine Jezus te ontmoeten. De handen van de santons zijn gevuld, ze bieden Jezus geschenken aan. Ze brengen wat ze zijn en wat ze hebben. Zijn aanwezigheid verandert hen. Na hun ontmoeting met het kind Jezus getuigen zij van Zijn licht. De santons nodigen ons uit op te staan, op weg te gaan en ons te laten vinden door het Christuskind. Hij zal ons verlichten en zegenen.

Harriëtte Smit is landelijk jeugdwerkadviseur binnen de Franse Unepref kerken. Dit artikel is gepubliceerd in het Friesch Dagblad. Lees hier meer over Harriëtte en haar werk in Frankrijk.

Verhalen

Headerafbeelding Harriette tulpen provence
Frankrijk
De kerk in Europa

Hollandse tulpenpracht in de Provence

Harriette Smit - Jongeren en ouderen in Frankrijk groepsfoto
Frankrijk
De kerk in Europa

Tieners kleuren het leven van ouderen

Harriëtte Smit tienergroep van Le Mas d'Azil Frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

De favoriete kaassmeltmaaltijd van Fransen in wintertijd

Header verhaal frankrijk harriette
Frankrijk
De kerk in Europa

Gastvrijheid

harriëtte_smit_groep_jongeren_gomarus_aix_frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

Burgerschap oefenen in Franse context

De laatste kratjes ingezamelde boodschappen
Frankrijk
De kerk in Europa

Handen uit de mouwen: veertig tieners zamelen 801 kilo voedsel in

Frere Emmanuel - foto Abbaye Tournay
Frankrijk
De kerk in Europa

Je mag mensen nabij zijn: priesters, ze zijn meer dan nodig

2023_Frankrijk_lavendelvelden_bergen
Frankrijk
De kerk in Europa

De monniken leven van de lavendel

Gloryfy-2 KNG fotografie - sfeerfoto gospelkoor middelburg - harriette smit
Frankrijk
De kerk in Europa

Muziek verbindt, raakt harten en doet geloof delen