Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Harriëtte Smit

Sporten met jongeren en praten over het geloof gaan hand in hand

Groepsfoto samaritaanse vrouwen la grand combe
Ergens in het prachtige middle-of-nowhere-landschap’ van Méjannes-le-Clap in het Zuid-Franse departement Le Gard kwamen zaterdagmorgen hard toeterend zo’n 25 auto’s aan, gevuld met jongeren uit alle hoeken van het zuidwesten en zuidoosten van Frankrijk. Ze parkeerden hun auto voor een grote sporthal en stapten vol enthousiasme uit. Na twee jaar geen sportief weekend te hebben gehad door de coronarestricties, was de vreugde om elkaar weer te ontmoeten groot.

Zelfbevestiging
De afgelopen maanden zijn de deelnemende jongeren in hun kerk actief bezig geweest met de voorbereidingen voor dit weekend. Naast sporten vindt er namelijk ook een competitie plaats op het vlak van dans-acrobatiek-gym: iedere groep moet een twee-minuten durende choreografie opvoeren. Dit soort projecten werkt samenbindend en motiverend voor een jongerengroep. Iedere jongere kan zijn creativiteit er in kwijt en groeit in zelfbevestiging.
Het kerkverband Unepref, waar ik als jeugdwerkadviseur voor werk, organiseert dit sportieve weekend al meer dan dertig jaar. Het is bedoeld voor jongeren van veertien tot 25 jaar. Het groeide al snel tot zo’n tweehonderd deelnemers.

"Naast het sporten praten we met jongeren over God en geloven. Als begeleiders voeden we ze geestelijk en we dagen ze uit."

Indiërs, ninja’s en de kerstman
Op zaterdagmiddag verkleden de jongelui zich: ze onthullen het thema van hun choreografie: jagers, vakantiegangers, Indiërs, ninja’s en de kerstman komen voorbij. Het is een feestelijk en kleurrijk moment, dat met veel enthousiasme, theater en muziek gepaard gaat. Met deze start is het ijs gebroken. Daarna doen de jongeren in kleine teams creatieve zeskampachtige spelen. Het doel is plezier te beleven, andere jongeren te ontmoeten en hen beter te leren kennen. En dat werkt. Een van de deelnemers van veertien jaar: “Dit weekend was wat ik nodig had! Het voelt als een bevrijding. Even uit m’n thuissetting, m’n vrienden na lange tijd weer ontmoeten, sportief en creatief bezig zijn en geen gecorona.” Naast het sporten praten we met jongeren over God en geloven. Als begeleiders voeden we ze geestelijk en we dagen ze uit. Zo vergeleek spreker Jonathan van gospelgroep Devotion het leven van een jongere met een pizza. God wil niet één pizzastuk, Hij wil de totale pizza. Ben je bereidt je hele leven aan God toe te vertrouwen, vraagt Jonathan. Op zondagochtend kreeg deze boodschap een vervolg in een korte overdenking en een gebedsmoment.

Zelf was ik dit weekend actief in ‘Oasis’, een vrolijk aangeklede plek met poefs midden in de sporthal. De jongeren konden daar even uitrusten, wat snoepen en drinken, en praten over wat ze bezighoudt. Iedere jongere moet zich zo gezien en gehoord voelen.

Op zondagmorgen wordt er volop gesport. Het gaat er fanatiek aan toe, maar in goede sfeer en met respect. Aansluitende volgt het hoogtepunt: de presentatie van de choreografieën. De winnende groep had als thema ‘India’, het moederland van een van de jongeren. Met een prachtige zelfgemaakte olifant, kleurrijke danseressen en charmante olifantentemmers brachten ze met veel dynamiek en acrobatiek een professioneel stuk. Tijdens al die optredens zagen we jongeren die trots waren op hun stuk. Zo’n weekend biedt meer dan sport en plezier, het geeft jongeren tools om te groeien in geloof en in wie ze mogen zijn.

“Zo’n weekend biedt meer dan sport en plezier, het geeft jongeren tools om te groeien in geloof en in wie ze mogen zijn."

Geloofsoppepper
Tijdens de eindpresentaties raakte ik in gesprek met ouders van een stel dertienjarigen. Ze waren met hun tieners gekomen om hen alvast te laten ‘proeven’ aan het weekend, waar ze vanaf volgend jaar aan mogen deelnemen. Een van de ouders: “Het sportieve weekend heeft ons een geloofsoppepper gegeven en nieuwe vriendschappen, dat willen we ook voor onze kinderen en daarom zijn we hier. Volgend jaar staan ze op de lijst.” Het toont hoe waardevol deze weekenden zijn: ze bieden  jongeren een oefenplek in samenwerking, vriendschap en geloof.

Dit soort weekenden zijn zó nodig. Zeker in deze tijd, waarin volgens onderzoek van Santé Publique France de coronacrisis vooral jongeren in de leeftijd van 18-24 mentaal heeft geraakt. De kerk kan een belangrijke rol spelen door jongeren mogelijkheden te bieden van ontspanning, ontmoeting, pastorale zorg en geloofsbemoediging, om zo mentaal gezonder te kunnen worden.

Harriëtte Smit is landelijk jeugdwerkadviseur binnen de Franse Unepref kerken. Dit artikel is gepubliceerd in het Friesch Dagblad (18 mei 2022). Lees hier meer over Harriëtte en haar werk in Frankrijk.

Verhalen

Harriette Smit - Jongeren en ouderen in Frankrijk groepsfoto
Frankrijk
De kerk in Europa

Tieners kleuren het leven van ouderen

Harriëtte Smit tienergroep van Le Mas d'Azil Frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

De favoriete kaassmeltmaaltijd van Fransen in wintertijd

Header verhaal frankrijk harriette
Frankrijk
De kerk in Europa

Gastvrijheid

harriëtte_smit_groep_jongeren_gomarus_aix_frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

Burgerschap oefenen in Franse context

De laatste kratjes ingezamelde boodschappen
Frankrijk
De kerk in Europa

Handen uit de mouwen: veertig tieners zamelen 801 kilo voedsel in

Frere Emmanuel - foto Abbaye Tournay
Frankrijk
De kerk in Europa

Je mag mensen nabij zijn: priesters, ze zijn meer dan nodig

2023_Frankrijk_lavendelvelden_bergen
Frankrijk
De kerk in Europa

De monniken leven van de lavendel

Gloryfy-2 KNG fotografie - sfeerfoto gospelkoor middelburg - harriette smit
Frankrijk
De kerk in Europa

Muziek verbindt, raakt harten en doet geloof delen

20230514_120846 - Harriette Smit foto dienst
Frankrijk
De kerk in Europa

Goed eten, fijne wijn en een emotionele dienst sterken de Franse protestanten