Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

De kerk in Afrika

GZB-Experience VITA-Malawi | 1

Groepsfoto VITA-vrouwenreis Malawi 2023
Welkom in het warme hart van Afrika!

Maandagavond 18 september was het eindelijk zover, onze VITA-vrouwenreis naar Malawi is op Brussel gestart. Na een voorspoedige reis kwamen we in alle vroegte aan in Addis Ababa. Bij deze tussenstop genoten we van heerlijke echte Ethiopische koffie en snoven we direct al allerlei ‘andere’ geuren op. Op dinsdagmiddag 19 september zetten we eindelijk voet aan land in Malawi! En zodra we uit het vliegtuig stapten, wisten we, nu zijn we echt in Afrika!

We werden heel hartelijk ontvangen door dominee Hastings Phale en zijn collega’s van de synode CCAP. Bij het Grace Bandawe conference center kregen we een warm welkom in woorden, gebeden en lekker eten. Daarna werden we met het CCAP busje naar Hotel Top Lodge gebracht, waarbij we onderweg ogen tekort kwamen! 14 vrouwen, van jong tot wat ouder, waaronder twee gedreven lieve GZB-dames, op pad in Malawi!

IMG-20230919-WA0004 Sfeerfoto VITA Malawi
Warm ontvangst en apenstreken.

Vandaag stonden we best een beetje vroeg op, half 8 stond de wekker en om 8 uur aan zaten we gezellig met elkaar aan het ontbijt. En Hollands was het wel, met pannenkoekjes en een boterham met jam. Na het ontbijt zaten we om 9 uur met spullen en al weer in de bus. We zouden een reis maken naar het Bijbelstudieproject. De reis duurde ongeveer 4 uurtjes, met daarbij een tussenstop bij de kerk waar dominee Kutani van CCAP zijn roeping heeft gevonden. Bijzonder om daar te mogen zijn en even deel uit te maken van zijn geplante vruchten.

Na de eerste ontmoeting en de lunch weer snel onderweg naar het project. Over hobbels en kuilen maar ohh wat een warm welkom hadden we daar. De mensen zijn onwijs blij met onze komst, maar niet alleen dat vooral blij dat ze broeders en zusters in de Heere mogen ontmoeten.

Bij de bus was ons verteld dat ze aan de hand van 4 punten hun Bijbelgedeelte lezen en bestuderen.

1. Wat raakt jou in het Bijbel gedeelte?

2. Wat begrijp je niet van dat wat we lezen?

3. Wat leren we in dit Bijbel gedeelte over God (wat heeft God mij te zeggen)?

4. Wat ga ik doen met dat wat ik geleerd heb als een leerling van Jezus?

We lazen deze middag uit Lucas 24 over de Emmaüsgangers, ieder in zijn eigen taal. Het is schrijnend om te zien hoe de mensen hier in armoede leven. Maar zo onwijs mooi om te zien hoe ze met de Heere leven en daar hun houvast aan hebben.


Donderdagochtend was het dan ook weer vroeg dag; om 8 uur zaten we met elkaar aan het ontbijt en daar begon het avontuur al. De meest brutale aap sprong op tafel en roofde even het eten van de borden op tafel. We leken wel een stelletje gillende keukenmeiden.

Na het ontbijt konden we ons nog even verder klaar maken waarna de bus om half 10 voor ons gereed stond. We reden naar de meest mooie en indrukwekkende berg van Afrika, de berg Mulange. Het was een barre toch naar boven maar ohh het was het zo waard ! Heerlijk kunnen zwemmen in het bergmeer op 950 meter hoogte en wat een verkoeling was dat! Maar eenmaal boven moesten we ook weer naar beneden. Maar ook dit hebben we gered zonder kleerscheuren. Onderweg terug naar huis even water kopen en op dat moment weer geconfronteerd worden met de armoede door kleine bedelaartjes rondom de bus, is heftig en niet te bevatten.

Dit was me het dagje wel, morgen weer een dag en dan onderweg naar de vrouwengevangenis.

Reisverslag van 18-20 september door Gerdiene Oudshoorn en Nienke Haijes. 

IMG-20230921-WA0008 Malawi sfeerfoto VITA
IMG-20230921-WA0007 Malawi sfeerfoto VITA
Over VITA

Met de VITA-vrouwenbeweging wil de GZB vrouwen inspireren om hun leven te delen en zending wereldwijd te ondersteunen. We willen de inspirerende en bemoedigende verhalen van vrouwen uit de wereldkerk met je delen. Om zo de boodschap van Hoop door te geven. Want God gaat door met Zijn werk.

Verhalen

verhaal-hoelang-nog1
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Hoe lang nog?

verhaal-geloof-1
Namibië
De kerk in Afrika

Geloof

Foto Misha Filipijnen Bananenboom
Filipijnen
De kerk in Azië

De les van de 'bananenboom'

Headerafbeelding Bordeaux Harriëtte groot
Frankrijk
De kerk in Europa

Van de Buffalo Grill naar een nieuwbouwkerk

Varna gemeente
Bulgarije
De kerk in Europa

Geroepen om te dienen: Missionair werk in Bulgarije

2
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Het leven in Medellín

Header verhaal egypte psalmen
Egypte
De kerk in het Midden-Oosten

Psalmen op Youtube en in Egypte

IMG_0444
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Zout van de aarde

Headerafbeelding verhaal Jansen Filipijnen
Filipijnen
De kerk in Azië

Bidden voor het paard