Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

De kerk in Latijns-Amerika

GZB-Experience Colombia | 2

2023_GZB-Experience Colombia verhaal2 (8)

21 november t/m 2 december 2023
Welkom in Colombia! Reis met ons mee.

23-24 november

"El caracoli'

We raken aardig gewend aan het ritme van Colombia. Grappig is dat het hier om 07.00 uur al volop zonnig is. Maar ook donker om 18.00 uur.

Tinto, empanadas, sancocho en tamal zijn voor ons inmiddels bekende begrippen (eten en drinken). Overal waar we komen worden we hartelijk welkom geheten en overladen met eten, koffie en limonade.
Bogotá de grote stad ligt achter ons want ondertussen hebben we de plaats Girardot bezocht. Kerk en school aan elkaar verbonden. Overal hangt kerstversiering met het ene lichtje nog fonkelender dan het andere.
Zending heeft zin. Pastor Dionicio is bijvoorbeeld "vrucht" van de GZB. Hij kon studeren aan de theologische opleiding mede door een beurs. Nu is hij hoofd van de synode hier. Ook zien we hier heel concreet christelijke scholen ontstaan, die succesvol zijn en stabiliteit geven in de vorming van jongeren. In theorie en praktijk.

Helaas zijn er heel wat kinderen die opgroeien in slechte gezinsomstandigheden: verslavingen, huiselijk geweld. Hoe mooi is het dat er een programma"refugio" (=toevluchtsoord) is voor kinderen waardoor zij na schooltijd worden opgevangen en er naast praktische hulp een liefdevolle sfeer is. En hulp bij heling van emotionele beschadiging. Ze worden gestimuleerd om stappen te zetten in de ontdekking van wie God is en hoe zij kunnen groeien naar Zijn beeld. Een avontuurlijk wandelpad (voor de kinderen) met geestelijke lessen hebben wij ook gelopen op de mooie rustgevende finca "el caracoli" van één een van de kerken uit Bogota. In de natuur, wat voor véél kinderen een totaal nieuwe ervaring is. Letterlijk ervaarden we de kracht van het aan elkaar verbonden zijn toen we een kleine afdaling maakten.

Het leven speelt zich veelal op straat af waar overal stalletjes met eten te zien zijn, mensen zijn ijverig bezig met hun handen en lijf. Met miljoenen (pesos) op zak zijn we hier ook een beetje miljonair.........
Een maaltijdsoep,hier weten ze wel hoe dat te maken. Een maaltijd hier is sowieso een koningsmaal. Op straat wordt ook allerlei lekkers gebakken, gefrituurd of gegrild. Ook kun je hier intens genieten van fruit in allerlei kleuren en smaken. In het verkeer lijken er weinig regels te zijn behalve te letten op de stoplichten. Alles rijdt kris kras door elkaar. Gele kleine daewoo taxi's manoeuvreren zich makkelijk overal doorheen net zoals de vele motors. Ook een enkel dier wordt ingezet als vervoermiddel of lastdier.

In Ibagué ontmoetten we op school diverse voorgangers, het hoofd en de coördinator. Spelletjes zoals mens erger je niet leerden we met Colombiaans temperament spelen. Traditionele muziek en dans brachten ons dieper in de cultuur van de regio Tolima.

We ervaren de éénheid in Christus met onze Colombiaanse broeders en zusters, in het gebed en in het uitwisselen van gedachten over wat we in de Bijbel lezen. Als groep zijn we ook één en hebben het heel gezellig en goed met elkaar.

2023_GZB-Experience Colombia verhaal2 (1)
2023_GZB-Experience Colombia verhaal2 (5)
2023_GZB-Experience Colombia verhaal2 (4)
2023_GZB-Experience Colombia verhaal2 (2)
2023_GZB-Experience Colombia verhaal2 (7)
2023_GZB-Experience Colombia verhaal2 (8)
2023_GZB-Experience Colombia verhaal2 (6)
2023_GZB-Experience Colombia verhaal2 (9)
2023_GZB-Experience Colombia verhaal2 (3)uitsnede

Verhalen

Lichaam-van-christus
Bulgarije
De kerk in Europa

Lichaam van Christus

GZb-Verhaal-Gebed wordt verhoord
Centraal-Azië
De kerk in Azië

Een gebed wordt verhoord

Headerafbeelding verhaal Knijff zekerheid
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Wat biedt zekerheid?

Pastor Carlos Colombia Gerrit Vreugdenhil schilderij liggende foto
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Levend water

Danielle Oudshoorn Vrouw tot vrouw Goreangab groep bijbelstudie vrouwen
Namibië
De kerk in Afrika

Zijn plan

Groepsfoto VITA-vrouwenreis Malawi 2023
Malawi
De kerk in Afrika

We hebben de verbondenheid met de wereldkerk ervaren

Harriëtte Smit tienergroep van Le Mas d'Azil Frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

De favoriete kaassmeltmaaltijd van Fransen in wintertijd

IMG_20200726_181534 (2)
Egypte
De kerk in het Midden-Oosten

Luisteren

anne-marie-kool-1
Kroatië
De kerk in Europa

Een bijzonder avontuur in Kroatië