Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Het vuur voor zending

14 Mark in actie
Mark van den Dool is teamleider interne zaken bij de GZB. In 2019 bracht hij een bezoek aan de vluchtelingen van Zuid-Soedan. De ontmoetingen met de mensen daar maakten een diepe indruk op hem. Het zette hem nog meer in beweging om bij zending betrokken te zijn.

“Als ik mijn bezoek in één woord zou moeten samenvatten, dan zeg ik: levensveranderend."

Hoe kijk je terug op jouw ontmoeting met de kerk van Zuid-Soedan?
“Als ik mijn bezoek in één woord zou moeten samenvatten, dan zeg ik: levensveranderend. Natuurlijk weet je dat er armoede en uitzichtloosheid in de wereld is, maar als je er zelf heel concreet tussen staat, dan denk je ook wel weer: als westerling kun je nauwelijks bevatten wat dat echt is. We hebben het ontzettend goed in Nederland en toch kunnen we soms mopperen op van alles en nog wat. We lijken soms nauwelijks meer door te hebben in welke bevoorrechte positie we leven. Dat is onze armoede wellicht.”

Welke les heb je daar zelf geleerd?
“Wij zijn vaak bezig met de lange termijn, met wat nog komen gaat. In Zuid-Soedan is het leven bij de dag. Heb ik eten, onderdak of werk voor vandaag? En dan heb je het nog niet eens over veiligheidsissues. Dat vraagt om leven vanuit een afhankelijke houding. Dat laatste was en ben ik soms wel eens kwijt. Afhankelijk leven en ‘alles onder controle hebben’ gaan niet samen en maakt uiteindelijk echt leven met God onmogelijk. Mijn bezoek aan Zuid-Soedan heeft me de les van echte afhankelijkheid geleerd. Een mooi cadeau vanuit de modder van de vluchtelingenkampen.”

Vanuit het bedrijfsleven maakte je in 2018 de keuze om voor een zendingsorganisatie te gaan werken. Heeft dit bezoek het vuur voor zending extra bij jou aangewakkerd?
“Absoluut! Hoewel ik dacht met hart en ziel bij zending betrokken te zijn, zaten er soms ook kleine vraagtekens in mijn hoofd. Voegt zending wel echt iets toe? Komen wij iets ‘brengen’ vanuit een superieure houding waar onderaan de streep niemand op zit te wachten? Kortom: is zending nog wel iets van deze tijd? De praktijk in Zuid-Soedan heeft deze vragen radicaal beantwoord. Het opleiden van een predikant is meer dan weer een ‘nieuwe dominee erbij’. Predikanten hebben een belangrijke rol in de samenleving en zijn er voor de hele gemeenschap. Ik zie steeds meer het belang en de zegen van goed opgeleide mensen die vanuit Bijbelse principes richting kunnen geven in de samenleving.”

"Is zending nog wel iets van deze tijd? De praktijk in Zuid-Soedan heeft deze vragen radicaal beantwoord."

Je bent bezig met het opzetten van een ondernemersnetwerk waarbij Zuid-Soedan ook een rol speelt. Wat hoop je hiermee te bereiken?

“Er zijn veel ondernemers in Nederland met een warm hart voor zending. In de hectiek van hun dagelijks leven beseffen ze vaak dat er méér is. Ze vinden het belangrijk dat iedereen de rijkdom van het Evangelie ontdekt, maar hoe draag je daar zelf aan bij? Niet iedereen kan uitgezonden worden, maar ondernemers kunnen er wel voor zorgen dat zending door kan gaan. Je kunt op verschillende manieren deel uitmaken van een missie; meedenken, meebidden, delen van de winst. Uiteindelijk gun ik iedere ondernemer de ontdekking dat meedoen in de missie van de GZB verrijkend werkt. Door verbonden te zijn met de wereldkerk ga je nog meer ontdekken wat echt belangrijk is. Het helpt je ook om meer te genieten van wat echte waarde heeft, ook in je onderneming.”

Meer informatie over het ondernemersnetwerk? Neem gerust contact op met Mark: mvddool@gzb.nl of 06-53158976.

Word Zendingsmaatje!

Ben je geïnspireerd door de verhalen uit de wereldkerk en wil je graag betrokken zijn? Word dan Zendingsmaatje van één van onze zendingswerkers en ondersteun ons werk!

Verhalen

Cesta Obnovy Leendert Wolters
De kerk in Europa

Cesta Obnovy in Most

Esther van der Knijff natuur Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Trouw

Verhaal Herman Meijer Malawi
De kerk in Afrika

Bidden voor een banaan

Vertelavond Jiwan

De levende evangelist Bharati vertelt

Ds. Willem-Henri en Ditteke den Hartog
De kerk in Afrika

Rare tijden en lange rijen

Familie Vrij groep Albanië
De kerk in Europa

Vuurtje

20221117 - Burcht
De kerk in Europa

Van Hus tot Havel

Elise Verschuure Deisse Fernández Leal
De kerk in Latijns-Amerika

Koken voor de kinderen

rsz_harriëtte_smit_nederlandse_jongeren_montauban
De kerk in Europa

Nederlandse scholieren ontmoeten Franse kerk