Impact van het coronavirus


Overal ter wereld worden er ingrijpende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Grenzen gaan dicht, scholen worden gesloten, bijeenkomsten kunnen niet doorgaan en in verschillende landen is er zelfs een verplichte thuisquarantaine. Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor onze partnerkerken, de zendingswerkers en de voortgang van de projecten waar de GZB bij betrokken is. Op deze pagina willen we u graag op de hoogte houden.

De GZB is samen met Christelijke Gereformeerde Kerken en Verre Naasten op verzoek van lokale partnerkerken een corona-noodhulpactie gestart. Met onze hulp delen zij voedselpakketten uit aan de allerarmsten. We hebben uw steun hiervoor nodig. Meer info
klik hier.

31 augustus | Wat een blijdschap in Albanië!

Het gebied rond Mushqeta is arm; door corona is de situatie van veel mensen nog eens extra verslechterd. Wat een blijdschap als er dan hulp komt! Met onze steun kon de kerk voedselpakketten uitdelen aan mensen die alle hoop waren verloren.
 
Pellumb & Emine hebben twee kinderen. Ze hebben geen baan en zijn extreem arm. Depressief, angstig, bereidden ze zich voor op het ergste.

Wat een blijdschap toen zij vanuit de kerk bezoek kregen. Ze kregen een voedselpakket en de bezoekers vertelden hen over Gods liefde, ook voor hen. Hun gezichten straalden. Ze konden maar niet ophouden met bedanken. Ze waren alle hoop verloren én nu kregen ze hulp.

“Toen niemand antwoordde, hielpen jullie ons. God is geweldig.”

Dit gezin vond nieuwe hoop en vreugde en staat ​​open voor het Evangelie. Prijs God!

Voedselhulp in Albanië

21 juli | Brief Ichthus college

Leerlingen van het Ichthus College zouden dit jaar op reis gaan naar Noord-Oeganda/Zuid-Soedan. Helaas gaat de reis niet door vanwege de coronacrisis.

De leerlingen schreven een bemoedigende en hoopvolle brief naar de lokale kerk:

“Ondanks de moeilijke situatie moeten we op God blijven vertrouwen. Hij is altijd bij jullie en Hij zal jullie kracht geven. Jesaja 40 vers 31:
‘Maar wie de Heere verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden, zij zullen snel lopen en niet afgemat worden, zij zullen lopen en niet moe worden.’”

Lees de hele brief hier. 


20 juli | verhaal Theoneste

Vanwege de COVID-19 pandemie hebben veel mensen het zwaar in Rwanda. GZB ondersteunt hen hierbij via #kerkenhelpenkerken. We delen het verhaal van Immaculee. Hij is getrouwd met Theoneste en samen hebben ze een zoontje van twee jaar. Ze wonen op het eiland Ishywa. Onlangs is bij Theoneste geconstateerd dat hij het coronavirus onder de leden heeft en is hij meegenomen naar een kliniek om behandeld te worden. Het gaat op zich goed met hem, maar zolang hij het virus bij zich draagt, mag hij niet naar huis. Immaculee is alleen achtergebleven met haar zoontje.

Het leven op het eiland is niet gemakkelijk. De eilandbewoners, die veelal afhankelijk zijn van de visserij, mogen het Kivumeer niet op om te vissen of naar het vasteland te gaan om geld te verdienen. En omdat Theoneste catechist is op het eiland, staan er dagelijks mensen voor de deur om aan te kloppen voor hulp. En als Immaculee niet opendoet, gaan de mensen net zo lang voor de deur zitten tot ze haar zien. Vanuit het voedselpakket wat we aan Immaculee hebben gegeven, kan ze voor zichzelf en haar zoontje koken, maar ook uitdelen aan de mensen die aankloppen voor hulp. En zo helpt dit voedselpakket dubbel.

16 juli  | Centro Shalom

We delen een verhaal uit Centro Shalom, verslavingskliniek in Mexico die door de GZB ondersteund is. Gregorio: "ik ben 50 jaar oud, ik kom oorspronkelijk uit Guatemala, ik heb de basisschool afgemaakt. Ik ben nu gescheiden, maar toen ik jonger was woonde ik samen met mijn vrouw en we hebben 3 kinderen gekregen. Mijn kinderen zijn nu groot en hebben hun eigen gezin.

Mijn probleem is alcoholisme, ik ben ermee begonnen toen ik 20 was, toen mijn vader stierf, het deed me zo'n pijn dat ik dacht dat alcohol me al mijn verdriet zou doen vergeten, nu ben ik 50 en ben ik verloren in mijn verslaving. Ik heb gebrobeert zelf er van af te komen door deel te nemen aan AA groepen, maar dat werkte niet. Eenzaamheid maakte mijn verlangen naar Alcohol alleen maar groter.

Maar gelukkig hoorde ik van Centro Shalom, ik wil van mijn verslaving afkomen en hier heb ik geleerd om mijn leven te veranderen en vooral om afhankelijk te zijn van God, wat heel belangrijks is, iets dat mij motiveert om te vechten. God mij heeft me gespaard tot nu toe en ik kan nog veranderen, Hij laat me veranderen.

Ik wil Shalom bedanken voor hun steun en moge God de kerken zegenen die ernaar streven om dit centrum te steunen.15 juli | Jezus' licht laten schijnen

Christenen in Centraal - Azië hebben het extra moeilijk, omdat zij niet altijd door hun gemeenschap worden geaccepteerd. En nu tijdens de coronacrisis worden ze ook niet door hun buurtgenoten geholpen. Ondanks dat willen lokale kerken delen van wat ze hebben. Via het noodhulpprogramma van de GZB kunnen ze van betekenis zijn voor hun dorpsgenoten. Niet alleen voor mensen binnen de eigen kerk, maar juist ook daarbuiten! Zo ontvangen honderden families hulp.

De GZB wil kerken en kleine christelijke gemeenten graag helpen met noodhulppakketten. Een voedselpakket voor een gezin kost ongeveer 20 euro.

Bidt u mee en helpt u mee via www.gzb.nl/dekerkdeeltuit? Samen kunnen wij Jezus’ licht laten schijnen in zwaar getroffen regio’s.9 juli | Voedselactie Zuid-Afrika

Door de corona-crisis worden mensen in Zuid-Afrika hard getroffen. De arbeidsmigranten uit Zambia en Malawi hebben geen werk meer, ze staan elke dag te wachten bij een bouwmarkt staan in de hoop op wat werk. Vaak tevergeefs. Gelukkig wordt er naar hen omgekeken in Zama Zama, een wijk van Pretoria in Zuid-Afrika en krijgen ze eten via de voedseluitdeelactie.


6 juli | Food Bank Albanië

In Albanië maakt het Food Bank team overuren door de vele verzoeken voor voedsel. Gelukkig ontvangen ze ook veel voedsel zodat ze gezinnen blij kunnen maken. Lokale kerken en organisaties komen het voedsel ophalen en verdelen het dan direct, of koken maaltijden die de mensen komen halen. Gelukkig zijn de regels omtrent corona versoepelt in Albanië. Hierdoor kunnen ook de vrijwilligers weer komen helpen.

4 juli | Zeepproject Zuid-Soedan

We zijn dankbaar dat de kerk in Zuid-Soedan, ondanks de complexe situatie, zeep kan uitdelen. De zeep wordt uitgedeeld in vluchtelingenkampen waar nauwelijks voorzieningen zijn. Onze partner schreef: “De mensen zijn erg blij met de zeep! Juist in deze lastige tijden waarin veel mensen met zichzelf bezig zijn.”
Maar ook is gebed voor Zuid-Soedan nodig. Het aantal coronabesmettingen neemt toe. Bid je mee?

2 juli | Straatcafé in Rostock is open

Goed nieuws! Het straatcafé in Rostock is weer open! Zendingswerker Gerrit van Dijk neemt je mee in deze vlog.


29 juni | God is in controle

Anna Slingerland werkt als project & development manager in het Nkhoma ziekenhuis in Malawi. De afgelopen periode is zij vooral bezig geweest met de voorbereidingen voor corona. Wereldwijd is er veel steun voor het ziekenhuis en de mensen in de regio. Toch blijkt dat de staf van het ziekenhuis angst ervaart. Bidt u mee dat God de zorgen van de staf mag verlichten?

Het werk in Malawi is soms stressvol en oncontroleerbaar maar één ding is zeker: God is in controle en Hij zal leiden!

Lees hier haar blog. 

27 juni | actie Schoonrewoerd 

Wat is er leuker dan kleuren? Niet zo veel! Daarom heeft de Zendingscommissie van Schoonrewoerd een kleurwedstrijd georganiseerd. Gezien dat de wedstrijd rond Pinksteren plaatsvond, is er bij elk huis (al dan niet met kinderen) een prachtige plaat met een Pinksterboodschap uitgedeeld. Na het inkleuren moest de plaat voor het raam worden geplakt zodat iedereen er van kan genieten én om kans te maken op de prijs! 6 kinderen ontvingen een bijbelskwartet en voor alle deelnemers was er een kleinigheidje! Het leverde mooie gespreksstof op bij het uitdelen van de cadeaus.

Zo zag heel het dorp de prachtige boodschap van het Evangelie!

 

24 juni | We mogen weer zingen... 

"We kijken uit naar het moment dat we weer samen in de kerk kunnen zingen. Tegelijkertijd nodig ik u van harte uit om ook nu al mee te zingen met mensen uit de wereldwijde kerk."

Lees hier de blog van John en Marjan Lindhout.

 

19 juni | God hoort ons gebed

De piloot van een zendingspost deelt zijn ervaring met ons:

“Tijdens een trainingsvlucht besloot ik naar het noorden te vliegen, naar een geïsoleerde en weinig bezochte landingsbaan. Daar zou mijn student de mogelijkheid hebben om enkele landingsmanoeuvres uit te voeren. Zodra we aankwamen, kwamen mensen om ons te ontmoeten.] Er werd ons verteld dat een jonge man de dag ervoor zijn been ernstig had verwond en dat ze het bloeden niet konden stoppen.

Omdat de gewonde man veel bloed had verloren, brachten we hem onmiddellijk met het vliegtuig naar het missieziekenhuis. De vlucht duurde 25 minuten. Over land of water zou dezelfde reis 4 dagen hebben geduurd en zou de patiënt het niet hebben overleefd. Gelukkig kon nu hij nu behandeld worden en is hij genezen.

Maar het meest ontroerende was dat de mensen van dat geïsoleerde dorp, gelovigen zonder medische middelen, hadden gebeden voor het leven van de jongeman. En kort na hun aanhoudende gebeden verscheen het vliegtuig plotseling in de lucht. Voor hen was het zonder twijfel Gods antwoord op hun gebeden!

Ja, onze God hoort ons gebed!"

11 juni | Terug in Bosnië

Na tien weken in Nederland zijn Adré en Marja Lichtendonk sinds 5 juni weer terug in Bosnië! Afgelopen zondag konden ze gelijk de eerste kerkdienst meemaken. Dat werd een bijzondere dienst met het Heilig Avondmaal.

Update 9 juni | Jezus en de man op het bankje

 ‘Had ik hem/haar eigenlijk niet over Jezus moeten vertellen?’ Een vraag die we onszelf misschien wel eens afvragen wanneer we in contact zijn geweest met anderen.

Ook zendingswerkers herkennen die vraag. Zoals Gerard en Janneke de Wit in Duitsland. Janneke voegt toe: ‘Ik vraag Jezus om vertrouwen, dat Hij begint en doorgaat, ook waar ik het niet altijd zie’.

Lees hier de blog van Gerard en Janneke de Wit.
 

Update 5 juni | GZB-ZOOM gebed 2

Enkele weken geleden heb je kunnen lezen over het ‘GZB ZOOM’ gebed. Leendert Wolters, initiatiefnemer en zendingswerker in Tsjechië, vertelt het volgende over de rol van gebed in coronatijden:

'We zijn natuurlijk wel primair geroepen om ergens op de wereld in een andere gemeenschap te leven, te bidden en te werken. Ik geloof dat we dat het beste kunnen doen, als we ook onze kwetsbaarheid durven en kunnen delen met broeders en zusters in het land waar we wonen. Als zendingswerkers zijn we geen superchristenen die elke crisis aankunnen zonder in de stress te vliegen. Ik kies er zelf voor om mijn eigen vragen en onzekerheid hier in Praag in de kerk met mensen te delen. En dat wil ik blijven doen. 

Maar tegelijkertijd; zending doen we vanuit gebed. Individueel, als kerk, en zeker ook als GZB, als organisatie. Misschien leren we als collega's tijdens deze periode wel juist dat het goed is af en toe elkaar op te zoeken in gebed om de wereldwijde verbondenheid vast te houden en elkaar te bemoedigen. Wij zijn een biddende organisatie.'

Update 4 juni | Uit het oog, maar niet uit het hart

De coronacrisis: we missen elkaar! We zijn beperkt in het opzoeken van vrienden of familie, het knuffelen van oma en opa...

Toch weten de jongeren in de kerk van Peru en in Nederland elkaar te vinden!

>>Meer info

Update 2 juni | Wederopbouw Sulawesi

Sulawesi werd in september 2018 getroffen door een aardbeving en tsunami. De GZB startte direct een noodhulpactie op.

Hoe staat het er nu mee? Ondanks vertraging vanwege de coronacrisis zijn de huizen bijna af!

 

Update 26 mei | Woord van het jaar

Heleen van den Berg, zendingswerker in Libanon, vraagt zich af wat het 'woord van het jaar' zal worden. Anderhalvemetersamenleving, lockdown of coronamaatregelen?

Zij pleit voor het woord 'hoop'. Heleen: "Laten we als verschillende leden van Christus' lichaam hoopbrengers zijn, voor elkaar en de wereld om ons heen. Allemaal op onze eigen plek en onze eigen manier. Laten we ons verenigingen zodat aan het eind van het jaar zonder aarzelen het 'Woord van 2020' gekozen wordt: HOOP."

>>Meer info

Update 20 mei | Namibië

Namibië is in een lockdown. Hoe is dit voor de kinderen van zendingswerkers? Het schoolwerk gaat thuis door. Ook blijft Joram Oudshoorn thuis de studenten van de Namibia Evangelical Theological Seminary les geven.

Kijk hier het filmpje van de kinderen van fam. Oudshoorn in Namibië.


Update 19 mei | Albanië

In Albanië riep de regering na de eerste besmettingen de noodtoestand uit. Mensen konden niet zomaar de straat op, laat staan dat pastors, zoals Pastor Vita (zie foto) van Gevangenenzorg Albanië op bezoek konden bij hun gevangen.

Toch is het werk op een creatieve wijze verder gegaan. De pastors schreven bemoedigende brieven naar ‘hun’ gevangenis, net zoals de apostel Paulus deed tijdens zijn huisarrest.

Een van hen schreef: 'Ik voel me nu net als jullie: opgesloten, geïsoleerd en bang. Maar zoals Jezus de storm liet zwijgen, is de storm van angst en verwarring in mij tot zwijgen gebracht. Dat is ook mijn bemoediging voor jullie!'

Het zendingswerk gaat door. Juist nu! Daarvoor hebben wij uw steun nodig. Geef nu aan de pinkstercollecte waarmee onder andere Gevangenzorg Albanië wordt ondersteund. 
>>Meer info Pinkstercollecte

 

Update 13 mei | Het GZB ZOOM gebed

Hoewel de coronacrisis zorgen met zich meebrengt, leidt het ook tot creatieve nieuwe ideeën. Ideeën om met elkaar wereldwijd verbonden te blijven.

Leendert Wolters, zendingswerker in Tsjechië, initieerde het GZB ZOOM gebed. Samen met collega’s wereldwijd verbonden zijn en in gebed richten op God.

Lees hier meer. 

Update 12 mei | Noodhulp Corona

Kerken helpen kerken, het corona-noodhulpinitiatief van Verre Naasten, Diaconaat CGK - De ander, de naaste en de GZB is in volle gang. Benieuwd wat er met jouw steun wordt gedaan? Kijk dit prachtige, hoopvolle filmpje uit Nepal.

Jouw steun is nodig! Lees meer & doneer: www.gzb.nl/kerkenhelpenkerken


Update 11 mei | Samen deelnemen aan de missie van God

Waar het ene deel van de wereld nog voor de piek van corona staat, heeft het andere deel de piek al gehad. Veranderingen in samenlevingen worden doorgevoerd. Veranderingen met als doel om mensen te beschermen. Kijk naar Nederland waar we gaan richting een ‘1,5 meter-samenleving’.

Onze partner in Centraal-Azië: 'Dit is ook een kans om de wereld met nieuwe ogen te zien, om te zien wat God doet en hoe wij daarin kunnen meewerken. Alleen in, door, met en vanwege Jezus kunnen we zelfs vooruit denken. Ondanks alle veranderingen, blijft onze roeping hetzelfde: samen deelnemen aan de missie van God.'

 

Update 8 mei | Voedselbonnen in Libanon

Heleen van den Berg is uitgezonden door de GZB naar Libanon. Hier werkt zij bij de peuteropvang ‘GROW’. Afgelopen week zijn er voedselbonnen aan gezinnen van de kinderen uitgedeeld. Deze bonnen kunnen de gezinnen naar eigen inzien bij de supermarkt besteden, maar niet voor alcohol en tabak. Op die manier kunnen de gezinnen meer specifiek in hun noden voorzien worden.


Update 7 mei | vertrouwen op God

Daniëlle Oudshoorn, zendingswerker in Namibië, vroeg 3 vrouwen van haar gebedsgroep wat te vertellen over vertrouwen op God in moeilijke tijden.

'Ik vrees echt niets, want ik weet dat Hij mij zal beschermen'

Update 6 mei | Kerken Helpen Kerken

Kerken helpen Kerken; de corona-noodhulpactie van de GZB, Christelijke Gereformeerde Kerken en Verre Naasten. Met onze ondersteuning kunnen voedselpakketten worden uitgedeeld aan de allerarmsten.

De coronacrisis raakt miljoenen mensen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika hard. Medisch én economisch. Want; geen werk, geen inkomen, geen eten. Wij willen lokale kerken ondersteunen zodat zij zorg kunnen bieden aan mensen die het zoveel moeilijker hebben dan wij. Bijvoorbeeld in Nepal waar de lokale kerk voedselpakketten aan mensen in sloppenwijken uitdeelt.

Bidt en helpt u mee? Samen kunnen wij Jezus’ licht laten schijnen in zwaar getroffen regio’s.

Voor meer informatie en donatiemogelijkheden zie: www.gzb.nl/kerkenhelpenkerken

Update 4 mei | Hoopvolle kansen in Franse 'lockdown'

De taken van Harriëtte Smit, zendingswerker in Frankrijk, liggen grotendeels stil. Toch zet deze crisis haar pastorale zendingshart in beweging.

Lees hier haar hele verhaal. 

Update 1 mei | hulp blijven geven

Yad Elie is een organisatie die als doel heeft de algehele leer- en leefsituatie te verbeteren van kinderen in Jeruzalem. Dit doen ze onder andere door het verstrekken van voedsel waardoor de kinderen geen honger leiden.

Vanwege de coronacrisis zijn de activiteiten van Yad Elie niet meer mogelijk. Behalve het ondersteunen van Afrikaanse asielzoekers. Deze doelgroep is erg kwetsbaar, zij hebben immers geen toegang tot fondsen van de overheid. Yad Elie schreef: “Voor een non-profit organisatie als de onze, is het onmogelijk om stil te zitten. Juist nu hebben zoveel kinderen onze hulp nodig.”


Update 28 april | Alleen God weet het

Bericht van een Rabbijn uit Australië;
"Dit piepkleine virus van 125 nanometer (*Een nanometer is een miljardste van een meter) heeft de gehele wereld in een chaos gebracht. Al onze plannen staan op losse schroeven, de beurzen slaan op hol, landen gaan op slot, en we hebben er geen idee van wat de toekomst brengt. Maar dat is altijd het geval. Wij weten nooit wat de toekomst brengt. We denken alleen maar dat we het weten en zijn steeds weer verbaasd als dingen niet uitwerken zoals we hadden verwacht. Nu is het masker eraf. We moeten toegeven dat we kwetsbaar zijn.

Wat gaat er nu gebeuren? Dat weten we niet. Onze experts weten het niet. Onze leiders weten het niet. Alleen God weet het. En daar gaat het om. Alleen God weet het. Sluit je ogen en voel de onzekerheid. Sluit er vrede mee. Laat het je opnemen. Omarm je onwetendheid. Want in alle verwarring is er één ding dat je zeker weet. Je bent in Gods handen."

Update 24 april | Zorg voor iedereen

Tijdens de Middeleeuwen was er een grote Pestuibraak die het leven van veel Europeanen heeft gekost. Terwijl veel mensen en regeringsleiders wegliepen van de zieken of hen zelfs vervolgden, deden christelijke kerken en kloosters het tegenovergestelde. Zij verzorgden de zieken en stervenden. 

Op dit moment is er weer een wereldwijde epidemie. In Centraal-Azië zijn er klinieken en ziekenhuizen die patiënten met een bepaalde nationaliteit weigeren. Sommige van deze patiënten krijgen zelfs te maken met verplichte internering in een quarantainegebied. In reactie daarop schreef een christelijke arts ons: "We willen iedereen in onze kliniek ontvangen en zorg aanbieden, ongeacht het land waar ze vandaan komen of de symptonen die ze hebben. Net als de christelijke kerk van de Middeleeuwen weigeren we patiënten af te wijzen vanuit angst. Integendeel, we zullen hen dezelfde liefde en compassie tonen als God voor ons heeft."

Update 23 april | Volharding

In Colombia gaat dominee German gewoon door met de zorg voor kinderen in kansarme wijken. Vooral in de wijk ‘Los Alpes’ in Bogota is het nu niet makkelijk. De meeste mensen wonen illegaal in de wijk en drugsbedes controleren er alles. Doordat alles is stilgelegd in het land is er minder eten en zijn er rellen in de wijk.

Ds. German krijgt bescherming van de politie zodat hij in de wijk de kinderen te eten kan geven. Zo krijgen deze kinderen, die het zo hard nodig hebben, toch elke dag te eten.

Laten we bidden voor volharding voor Ds. German en zijn team om dit werk te blijven doen.

Update 22 april | God is zo goed! 

Negen Covid-patiënten zijn ontslagen uit het Entebbe General Hospital in Oeganda! 

God is zo goed! 


Update 20 april | Gods Goede Nieuws

'Hoe kunnen we het Goede Nieuws juist nu doorgeven te midden van alle beperkingen? '

Een werker in gesloten land kreeg op zijn hart om video’s met verzen uit Gods Woord te maken en via sociale media te verspreiden. Inmiddels zijn ze honderden keren bekeken. ‘Wat een mooie video! Om mij heen zijn zoveel mensen bang en bezorgd. Ik ga deze video ook delen op mijn pagina!’ reageerde een meisje van begin 20 op een video.

Afgelopen zondag was het orthodoxe Paasfeest. Op deze dag heeft de werker een video over de opstanding, verschijningen en Hemelvaart verspreid. Zodat mensen het Goede Nieuws mogen horen van Hem, die Zelf het leven is.

Gods Woord vindt ingang in de gesloten huizen!

 

Update 17 april | Paascompilatie

Rondom Pasen kregen wij veel bemoedigen binnen vanuit de hele wereld. Deze willen wij graag met jou delen!

In het filmpje komen verschillende paasuitingen voor vanuit Pakistan, Frankrijk, Rwanda en van een werker uit gesloten land.

 

Update 16 april | God is met ons

Het openbare leven ligt op Cuba stil. Dit leidt ertoe dat het steeds moeilijker is om aan eten te komen.

Onze partner schreef het volgende: ‘Juist in deze moeilijke tijden is het belangrijker dan ooit om onze relatie met God te vernieuwen. Hij is altijd, in alle momenten onze Beschermer en Bewaarder geweest. En ook nu zal Hij dat blijven zijn. Laten we daarom op God vertrouwen en trouw blijven. God zal met ons zijn. We bidden voor jullie en voor alle broeders en zusters wereldwijd.’

Psalm 91: 1-2: Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige. Ik zeg tegen de HEERE: Mijn toevlucht en mijn burcht, mijn God, op Wie ik vertrouw!

 

Update 15 april | David en Corona

Het land waarin je woont is in een complete lockdown; je mag alleen nog de straat op om boodschappen te doen... Wat betekent dat voor de daklozen? Wie kan hen nog helpen? 

Nood maakt creatief! Lees hier het verhaal van onze werkers in Centraal-Azië waar daklozen pakketjes met een maaltijd meekrijgen.

 

Update 14 april | U zij de glorie

'A toi la gloire', oftewel 'U zij de glorie' klonk afgelopen weekend in Nederland maar ook in Frankrijk. 

Kijk en luister hier het prachtige lied dat onze partner Unepref speciaal maakte voor Pasen. 

Update 12 april | PasenUpdate 9 april | de wereld heeft het Evangelie nodig

'Meer dan ooit heeft de werled het Evangelie nodig. De kerk wil onder alle omstandigheden dat Evangelie delen en present zijn. Dit is zo omdat Christus Zijn gemeente bewaart. Dáár ligt de grond van onze hoop.'

Ds. Jan Ouwehand, de Waarheidsvriend 9 april 2020.

Lees hier het hele artikel. 

 

Update 8 april | Gods werk gaat door

In Mozambique worden de regels rondom corona behoorlijk aangescherpt. Desondanks mag het ‘Chiyembekezo programma’ van de lokale overheid doorgaan. Dit programma van de GZB, waarbij vrijwilligers langs dorpen gaan om zieken te bezoeken, hen over God te vertellen en medische voorlichting te geven, is dit jaar het Diaconaal Project HGJB.

Het team van vrijwilligers is getraind om met alle maatregelen om te gaan én tegelijkertijd hulp te bieden aan hen die het nodig hebben.


Update 7 april: blijven bidden voor Gods bescherming en genade

In Egypte zijn veel maatregelen genomen tegen corona. Tharwat Wahba is docent op de Theologische Universiteit in Caïro. Net als vele Nederlanders, werkt dr. Tharwat vanuit huis. Dr. Tharwat maakt zich zorgen, onder andere voor de mensen die hun inkomen zijn verloren.
Ondanks de zware maatregelen vertelt hij het volgende: “We kijken ook naar de positieve punten: mensen komen tot rust, besteden tijd met hun familie en komen meer naar God toe. We blijven bidden voor Gods bescherming en genade, voor iedereen. Zoals in Jesaja 40 vers 26 staat geschreven: ‘‘Door zijn grote vermogen en Zijn sterke kracht; er ontbreekt er niet één.'


 

Update 3 april | Samen blijven wij werken en bidden

Medewerkers van de GZB namen onderstaand filmpje op. Met een duidelijk boodschap: 'Samen met u en jou blijven wij werken en bidden voor Gods wereldwijde kerk.'

Update 2 april | Hoop op God

Vanwege de onstabiele situatie en slechte medische voorzieningen zijn John en Marjan Lindhout, zendingswerkers in Nicaragua, teruggekeerd naar Nederland.

Het was onverwachts, maar gelukkig konden ze voor hun vertrek nog een afscheidsdienst houden. Jongeren uit de gemeenten gaven daar een getuigenis. Ze waren onzeker m.b.t. het Corona virus, maar toch vol verwachting voor de toekomst. Vanwege hun hoop op God!

Update 2 april | Wij zijn niet alleen

In zeer korte tijd is de wereld grondig op zijn kop gezet door het Corona-virus. Directeur Jan Ouwehand: 'Onze God is geen toeschouwer, maar Hij heeft in Jezus eens en voor altijd laten zien dat Hij met huid en haar betrokken is. Dat is onze hoop, we zijn niet alleen.'
>> Meer info

Update 1 april | Voorbereiden op Corona

Corona lijkt nog niet echt uitgebroken te zijn in Nepal, maar iedereen houdt zijn hart vast. De tekorten aan allerlei materialen zullen ook hier groot zijn.

Om hierop te anticiperen is Narenda Bdr Rana, ex-patiënt van onze medische partner INF, alvast begonnen met het maken van stoffen maskers voor de INF ziekenhuizen. Ook (ex-)patiënten die meedoen in het income generating project van INF zijn al aan het werk gegaan met de productie van maskers en ontsmettingsmiddelen.

Update 30 maart | Gods wijsheid en Zijn medicijn

Door het coronavirus voelen veel mensen zich geïsoleerd, bezorgd of bang. Maar God is er altijd bij. Hij heeft controle over alle situaties en is direct en praktisch bij ons betrokken.

Als GZB werken we al jaren samen met Anneta in Nieuw-Zeeland. Anneta heeft de meeste TEE (theologisch afstandsonderwijs) teams in Centraal Azië helpen opstarten. Helaas zit ze nu in quarantaine in Nieuw-Zeeland. Graag geeft ze je de volgende bemoediging mee: 'These days the whole world is speaking and throwing the news about COVID-19 at me, practically in all emails that I receive. It would be stupid and foolish to deny its threat, but I can easily get depressed and automatically make myself vulnerable to a disease if not to coronavirus then to some other disease. Or I can listen to God, take His advice and use His good medicine against diseases. I choose God’s wisdom and His medicine – a cheerful heart'.

 

Update 27 maart: Groeten van de vier Masketiers

 In Praag hebben Leendert en Nelleke Wolters samen met hun kerk voedselpakketten uitgedeeld uit aan daklozen. 'Wie weet wat er verandert in deze individualistische maatschappij. Wat zou het mooi zijn als de gemeenschapszin blijvend zou zijn. Laten we bidden om een opwekking in heel Europa!'.
>> Meer info

Update 26 maart:  Zending in crisistijd

God heeft alles in Zijn hand Heleen van den Berg werkt als zendingswerker in Libanon. Daar is op dit moment een totale lockdown. 'Maar ik weet: God heeft alles in Zijn hand!'
Lees het RD-artikel over zending in crisistijd. 

Update 25 maart: Homeschooling

Onze zendingswerkers weten als geen ander hoe het is om thuisonderwijs aan je kids te geven. Maarten en Gerdien Blom deden dat jaren in Albanië en zo nu ook. Bekijk dit hilarische filmpje en voel je bemoedigd!

 

Update 23 maart: Een doorbraak in de kerk in Bosnië

Afgelopen zondag was een hoopvolle historische dag in Sarajevo. In een land met heel weinig christenen, zagen we in de kerk van Heleen van der Sluijs, Zendingswerker in Bosnië, dat het aantal luisteraars afgelopen zondag verdubbeld was ten opzichte van een normale zondag. Een prachtig teken van hoop. 

 

Update 23 maart: GZB tijdens de coronacrisis

Ds. Jan Ouwehand, directeur GZB: ‘We geloven en vertrouwen dat God regeert, dat Hij ons kent en ook in deze tijden met ons is. Als niets ons kan scheiden van de liefde van God (Rom.8), dan kan ook de dreiging van de Coronavirus dat niet.’
>> Meer info

Update 20 maart: Blijf bidden 

De GZB heeft vele medewerkers die op allerlei plekken actief zijn. We volgen de ontwikkelingen in deze wereld op de voet. Voor sommige landen is het besluit al genomen om onze medewerkers naar Nederland te halen. Belangrijke argumenten daarbij zijn de lokale medische zorg, de dreiging van sociale onrust en de lokale maatregelen van overheden. Er is nauw overleg tussen alle betrokkenen.

Vanzelfsprekend heeft de crisis ook in toenemende mate een impact op onze partnerkerken en mensen in de diverse landen. Ook hun nood weegt ons zwaar en we doen al het mogelijke om hen te ondersteunen. Hebt u vragen over een specifiek land neem dan gerust contact op met de GZB.

Wij vertrouwen elkaar toe in de handen van de levende God. Wij brengen elkaar in het gebed bij Hem. Blijft u ook bidden voor alle betrokkenen!

Ds. Jan Ouwehand

Update 19 maart: ‘We hebben geen antwoorden. We vertrouwen op God.'

Voor de zendingswerkers zijn het ook onzekere tijden. Doen ze er goed aan om te blijven of is het verstandiger om terug te komen? Wat als de gezondheidszorg tekort schiet? Of als een familielid in Nederland ziek wordt of overlijdt? Zijn er dan nog wel vluchten terug naar Nederland? In korte tijd moeten er belangrijke beslissingen genomen worden. Projecten worden stilgelegd, taalstudies lopen vertraging op, verlof, reizen en familiebezoeken moeten worden uitgesteld. In alle stress is het niet altijd makkelijk om nuchter te blijven. Maar zoals een zendingswerker schreef: ‘We hebben geen antwoorden. We vertrouwen op God.’
>> Meer info

Update 19 maart: Het spook van de quarantaine

Matthijs Geluk, zendingswerker in Peru, was vorige week ivm de GZB-dag samen met ds. Gerardo en Ysabel Castro in Nederland. Een bezoek dat slechts 46 uur duurde. Ze keerden zo snel mogelijk terug, maar wel met het risico dat ze bij terugkomst 2 weken in quarantaine zouden moeten.
>> Meer info

Update 18 maart: Coronavirus in Zuid-Afrika

Gerrit en José Heino: Zal Afrika relatief gespaard worden? Een continent dat al zoveel rampen heeft gekend en kent, waaronder TBC, HIV en Ebola. Wereldwijd, voornamelijk in derdewereldlanden waaronder Zuid-Afrika, zijn er 10 miljoen nieuwe TB-patiënten per jaar waarvan er 1.5 miljoen overlijden (2018, www.who.int). De HIV/aidsepidemie is in een heel aantal landen waaronder Zuid-Afrika een stille epidemie geworden. Wereldwijd zijn er 37.9 miljoen mensen die met HIV leven, zijn er 1.7 miljoen nieuwe besmettingen per jaar en 770.000 doden (2018, www.who.int).
>> Meer info

Update 18 maart: Kyrie-Eleison en Maranatha markeren laatste ontmoetingen in vastentijd

Ook in Frankrijk is het openbare leven nu grotendeels beperkt. Harriëtte Smit vertelt hoe de vastentijd abrupt een wending kreeg.
>> Meer info

Update 18 maart: Corona en politiek in Malawi

De hele wereld is in de ban van het coronavirus. Nederland ligt voor een groot deel plat. Ondertussen gaat het leven in Malawi vrijwel 'gewoon' door. Hoe lang nog? Een update van Gert en Rieneke van de Pol.
>> Meer info

Update 17 maart: Houd moed

Ds. Jan Ouwehand, directeur GZB: We weten ons in Hem verbonden met de wereldwijde kerk. We bidden met hen, voor hen en zij met ons en voor ons. We vertrouwen dat niets ons kan scheiden van Zijn liefde.
>> Meer info


Update 15 maart: Corona bezien vanuit Ebola-land

Mark Godeschalk, arts in Congo: De wereld is in de ban van het coronavirus. Het grijpt om zich heen, breidt zich uit van plek naar plek, terwijl van alle kanten wordt geprobeerd de verspreiding in te dammen. Het bereikt ons in Oost-Congo waarschijnlijk ook binnenkort (nu al in West-Afrika, Kinshasa, Kenia, Rwanda, etc). Een epidemie, dat komt ons bekend voor. Hoe zien wij COVID-19 met de Ebola-epidemie in Oost-Congo nog in de vingers? 
>> Meer info

Update 13 maart: Gert-Jan Segers over het niet doorgaan van de GZB-dag

Gert-Jan Segers zou een van de sprekers zijn op de GZB-dag zaterdag 14 maart in Barneveld. Via een videoboodschap laat hij weten dat ook hij het jammer vindt dat de dag niet doorgaat.
>> Meer info


Update 11 maart: GZB-dag gaat niet door!

Helaas moeten we besluiten dat de GZB-dag niet doorgaat. Het besmettingsgevaar is te groot. Diezelfde middag volgt ook het besluit vanuit de overheid: bijeenkomsten met meer dan 100 mensen worden afgelast.
>> Meer info