Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Harriëtte Smit

Tieners kleuren het leven van ouderen

Harriette Smit - Jongeren en ouderen in Frankrijk groepsfoto
Op zaterdagmorgen rijden de auto’s af en aan bij de feestzaal van het dorp Lafitte-sur-Lot, dat gelegen is in de Lot-et-Garonne. Zo’n 35 tieners uit de regio presenteren zich op het scholierenweekend ‘EssenCiel’, een tienerweekend georganiseerd door het jeugdwerkteam van de Unepref-kerk, het protestantste kerkverband waar ik werkzaam voor ben. Voor sommigen was het een weerzien van vrienden, voor anderen een eerste, verkennende keer.

Gastvrijheid

Deze scholieren-weekenden worden al meer dan tien jaar tweejaarlijks georganiseerd. Ze voorzien in de behoefte van ontmoeting en geloofs- toerusting voor tieners in de leeftijd van 11-18 jaar. Zo’n weekend geeft de lokale kerk de kans om als totale gemeente te oefenen in gastvrijheid en de tieners uit hun regio een onvergetelijk weekend te bezorgen. Het thema van het scholierenweekend is dit keer Colorie la vie (kleur het leven), waarin het Bijbelverhaal van Bartiméus centraal staat. Net zoals Jezus kleur brengt in het leven van Bartiméus door hem het gezichtsvermogen terug te geven, brengen de tieners kleur in het leven van de ouderen door hun jeugdige energie, enthousiasme, aandacht en aanwezigheid.
Ter introductie van het weekend doen we verschillende spellen waarin de tieners zelf kunnen ervaren wat het betekent om geen zicht te hebben. Zo moeten ze geblinddoekt een beschreven object tekenen en met hulp van anderen een traject zien te lopen. Ze ervaren dat om in beweging te komen, ze een extra beroep moeten doen op hun gehoor, spraak én beschikbare hulp van anderen om hen heen.

"Net zoals Jezus kleur brengt in het leven van Bartiméus door hem het gezichtsvermogen terug te geven, brengen de tieners kleur in het leven van de ouderen door hun jeugdige energie, enthousiasme, aandacht en aanwezigheid."

Heb goede moed

In het Bijbelverhaal merken de tieners direct op dat terwijl de hele menigte doorloopt, Jezus stopt. Hij ziet Bartiméus. Hij vindt hem belangrijk. Hij luistert en bevraagt hem en geeft hem zijn zicht terug en brengt daarmee letterlijk kleur in zijn leven. Hij spreekt bemoedigende woorden: ‘Heb goede moed, sta op, Hij roept u.’ Bartiméus gelooft, staat op en volgt Jezus! Geïnspireerd door dit verhaal en na een instructie hoe je met ouderen omgaat, staan de tieners op en gaan met motivatie aan de slag om hun gesprekken met ouderen voor te bereiden. De tieners worden in groepjes, samen met leiding, uitgezonden naar drie verschillende verzorgingstehuizen in de omgeving. Het is mooi te zien hoe de tieners gemakkelijk contact maken met de ouderen. Er wordt veel gekletst en gelachen. Een glimlach doet wonderen. De behoefte aan sociaal contact is groot onder bewoners. Tieners luisteren geïnteresseerd naar hun verhalen over bijvoorbeeld welk beroep ze hebben gehad, hoe ze zijn opgegroeid en over mooie en verdrietige levenservaringen. Er wordt met elkaar gezongen en spelletjes gedaan. De ouderen stralen, even voelen ze zich minder eenzaam. Tiener (15): ‘Mooi te ervaren dat door de ander te zien en luisteren je al zichtbaar van betekenis kunt zijn.’
Een laatste groepje ging bij 90-plusleden van de lokale kerk op bezoek. De tieners zijn met hen in gesprek gegaan over leven, geloof en toekomst. Marie Rose (94) vertelt hoe ze op veertienjarige leeftijd tot geloof kwam en bad: ‘Heer, neem mijn leven, het is aan U.’ Ze toonde ons een schriftje dat ze vol had staan met handgeschreven Bijbelse teksten die haar leven hadden gemarkeerd. ‘Voor ieder klein- en achterkleinkind, woorden van leven die ik hen nalaat, als ik er niet meer zal zijn.’

Menselijke verbinding

Deze ontmoetingen tussen jong en oud laten zien dat leeftijd geen barrière hoeft te zijn. Het scholierenweekend bewijst dat een beetje tijd en aandacht geven aan de ander een wereld van verschil kan maken in het leven van ouderen. Het is een herinnering aan de kracht van menselijke verbinding en de pracht van delen van ervaringen, ongeacht generatieverschillen. Mooi om zo aan onze scholierenweekenden een diaconaal aspect toe te voegen en zo samen met de tieners, in navolging van Jezus, het leven van kwetsbare burgergenoten te zien en te kleuren. Aan het eind van het weekend gaan de tieners met nieuwe ervaringen en vriendschappen blij naar huis. Ze hebben mooie lessen ontvangen over empathie, respect en het belang van vrijwilligerswerk. Als cadeau krijgen ze gekleurde happy socks mee om zo de komende week letterlijk kleur te dragen en te brengen in de omgeving waar ze geplaatst zijn.

Over Harriëtte

Harriëtte Smit is landelijk jeugdwerkadviseur binnen de Franse Unepref kerken. Haar hart ligt bij tieners en jongeren en ze geniet ervan hen te begeleiden in hun geloofsontwikkeling en hun levensvragen.

Dit artikel is gepubliceerd in het Friesch Dagblad.

Verhalen

Headerafbeelding Harriette tulpen provence
Frankrijk
De kerk in Europa

Hollandse tulpenpracht in de Provence

Harriëtte Smit tienergroep van Le Mas d'Azil Frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

De favoriete kaassmeltmaaltijd van Fransen in wintertijd

Header verhaal frankrijk harriette
Frankrijk
De kerk in Europa

Gastvrijheid

harriëtte_smit_groep_jongeren_gomarus_aix_frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

Burgerschap oefenen in Franse context

De laatste kratjes ingezamelde boodschappen
Frankrijk
De kerk in Europa

Handen uit de mouwen: veertig tieners zamelen 801 kilo voedsel in

Frere Emmanuel - foto Abbaye Tournay
Frankrijk
De kerk in Europa

Je mag mensen nabij zijn: priesters, ze zijn meer dan nodig

2023_Frankrijk_lavendelvelden_bergen
Frankrijk
De kerk in Europa

De monniken leven van de lavendel

Gloryfy-2 KNG fotografie - sfeerfoto gospelkoor middelburg - harriette smit
Frankrijk
De kerk in Europa

Muziek verbindt, raakt harten en doet geloof delen

20230514_120846 - Harriette Smit foto dienst
Frankrijk
De kerk in Europa

Goed eten, fijne wijn en een emotionele dienst sterken de Franse protestanten