Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Harriëtte Smit

De favoriete kaassmeltmaaltijd van Fransen in wintertijd

Harriëtte Smit tienergroep van Le Mas d'Azil Frankrijk
Het is zaterdagavond, 18.00 uur. De tieners staan aan de deur van de Franse pastorie van Le Mas d’Azil. Er is tienergroep vanavond, de laatste alweer van het jaar 2023. Uitgelaten stappen ze één voor één binnen; de één vertelt vol verve over zijn gewonnen rugbywedstrijd, de ander heeft een intensieve clinic boksen achter de rug en een van de meiden een dynamische dansles. Ze genieten ervan elkaar weer te zien!

Een keer per maand organiseer ik samen met de kerk een programma voor deze tieners, voor wie de jeugdgroep vaak nog de enige binding is met de kerk. We starten de avond met een aantal spelletjes die de tieners fanatiek spelen, een enkele nieuweling vindt hierdoor makkelijk zijn plek in de groep.

Teken van een nieuwe wereld

Daarna gaat dominee Fabio met hen in gesprek over wachten en verwachten, de tijd van advent en Kerst; een tijd van goed om je heen kijken naar tekenen van een nieuwe tijd. En dat wat je ziet op waarde weten te schatten. Een baby in een voerbak in een armoedige stal is immers ook niet het meest voor de hand liggende teken van een nieuwe wereld.

De tieners hebben in stilte, aandachtig geluisterd. De dominee pakt z’n gitaar en we zingen met elkaar een klassieker die de tieners nog kennen uit hun kinderclubtijd: ‘Aube nouvelle dans notre nuit, pour sauver son peuple, Dieu va venir…..il faut préparer la route du Seigneur.’ (Een nieuwe dageraad in onze nacht, God zal komen om z’n volk te redden. We moeten de weg bereiden voor de Heer.) Het is tijd om de tafel te dekken. Alle tieners helpen mee. Vanavond staat raclette op het menu: hét favoriete gerecht van de Franse jongeren voor de wintermaanden en een gezelligheidsmaaltijd bij uitstek. Eentje die ze niet willen missen!

"In Frankrijk wordt met regelmaat in de jeugdgroep van de kerk met elkaar gegeten. Dat versterkt de groep en geeft de mogelijkheid om op een relaxte wijze jongeren beter te leren kennen en bekend te raken met de actuele thema’s van hun leven."

Eenvoudig

Een raclettemaaltijd bestaat voornamelijk uit kaas, maar ook uit vlees en groenten. De kaas wordt gesmolten in een klein, individueel pannetje en besprenkeld over gekookte aardappeltjes en geserveerd met koud vlees, groenten, augurk en een frisse salade. Het is een eenvoudig gerecht om te bereiden. Je hoeft er geen culinair talent voor te zijn: iedereen kan racletten en het resultaat is altijd heerlijk. Het is makkelijk en snel te bereiden en ideaal voor grotere groepen mensen bij elkaar.

In Frankrijk wordt met regelmaat in de jeugdgroep van de kerk met elkaar gegeten. Dat versterkt de groep en geeft de mogelijkheid om op een relaxte wijze jongeren beter te leren kennen en bekend te raken met de actuele thema’s van hun leven. Tijdens het smelten van de kazen, raak ik in gesprek met een paar tieners. „Eigenlijk hebben we veel te weinig geduld om te wachten. Hoe kun je nou ‘goed’ wachten?” vraagt een van hen. Een ander vult aan: „Als m’n moeder bijvoorbeeld vertelt dat oma komt, dan kan ik er al dagen van tevoren naar uitkijken. Dan ben ik een soort van gemotiveerd, omdat het altijd gezellig is als oma komt.”

Al pratend komen we zo samen met elkaar tot de conclusie dat wachten ons helpt om de komst van iemand voor te bereiden. Het verruimt ons hart, zodat de ander welkom is. En dat Kerst eigenlijk is: ruimte scheppen in je hart voor het kerstkind. En dat advent-wachttijd je daarbij helpt. Zo biedt de raclette een concreet verlengstuk van de thema bespreking en geeft het de ruimte om tieners op een andere manier te leren kennen.

Gedekte tafel

Raclette kan op deze manier ook een goed concept zijn om quality time met je buren of met je familie door te brengen. Het is lekker, eenvoudig te bereiden en feestelijk tegelijk. Iedereen zit gezellig samen aan tafel en smelt z’n eigen kaas en tegelijk is er ruimte voor gesprek en ontmoeting. Jong en oud vindt het heerlijk.

Het is in Frankrijk een goede gewoonte om de ander uit te nodigen. Ik merk zelf dat het, niet alleen bij de tienergroep, makkelijk is de Franse ander te ontvangen aan een gedekte tafel en samen te genieten van een heerlijke maaltijd. Over het leven delen gaat vanzelf en vriendschappen ontstaan of worden verdiept. Samen eten verbindt en doorbreekt eenzaamheid. Smelten maar!

Over Harriëtte

Harriëtte Smit is landelijk jeugdwerkadviseur binnen de Franse Unepref kerken. Haar hart ligt bij tieners en jongeren en ze geniet ervan hen te begeleiden in hun geloofsontwikkeling en hun levensvragen.

Dit artikel is gepubliceerd in het Friesch Dagblad.

Verhalen

Headerafbeelding Harriette tulpen provence
Frankrijk
De kerk in Europa

Hollandse tulpenpracht in de Provence

Harriette Smit - Jongeren en ouderen in Frankrijk groepsfoto
Frankrijk
De kerk in Europa

Tieners kleuren het leven van ouderen

Header verhaal frankrijk harriette
Frankrijk
De kerk in Europa

Gastvrijheid

harriëtte_smit_groep_jongeren_gomarus_aix_frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

Burgerschap oefenen in Franse context

De laatste kratjes ingezamelde boodschappen
Frankrijk
De kerk in Europa

Handen uit de mouwen: veertig tieners zamelen 801 kilo voedsel in

Frere Emmanuel - foto Abbaye Tournay
Frankrijk
De kerk in Europa

Je mag mensen nabij zijn: priesters, ze zijn meer dan nodig

2023_Frankrijk_lavendelvelden_bergen
Frankrijk
De kerk in Europa

De monniken leven van de lavendel

Gloryfy-2 KNG fotografie - sfeerfoto gospelkoor middelburg - harriette smit
Frankrijk
De kerk in Europa

Muziek verbindt, raakt harten en doet geloof delen

20230514_120846 - Harriette Smit foto dienst
Frankrijk
De kerk in Europa

Goed eten, fijne wijn en een emotionele dienst sterken de Franse protestanten