Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Harriëtte Smit

Handen uit de mouwen: veertig tieners zamelen 801 kilo voedsel in

De laatste kratjes ingezamelde boodschappen
Veertig tieners hebben afgelopen zaterdagmiddag tijdens hun scholierenweekend EssenCiel, in plaats van sport en spel, zich ingezet voor de voedselbank Main Tendue (uitgestoken hand) in Toulouse. Ze zamelden met enthousiasme voedsel in voor de allerarmsten. En met succes, liefst 801 kilo. Zo leerden ze concreet iets te betekenen voor hun naaste.

Om elf uur was het een gezellige drukte op de parkeerplaats van Main Tendue 31 in Toulouse. De tieners in de leeftijd van elf tot achttien jaar werden per auto gebracht uit diverse regiokerken: Montauban, Rodez, St Girons, Le Mas d’Azil, Lafitte sur Lot en Tournefeuille. Het was een vreugde om bekende tieners weer te zien en nieuwelingen te verwelkomen. Na hun inschrijving konden ze direct deelnemen aan allerlei spelen waarbij je je handen moest gebruiken, georganiseerd door de oudste deelnemers die als jonge leiders nu deel uitmaken van het team.

Het weekend begint in de opslagruimte van de sociale supermarkt met het zingen van het lied Tous unis, dans l’Esprit (Allen één in de Geest) gevolgd door et le monde saura que nous sommes chrétiens par l’amour dont nos actes et nos empreints, en dat de wereld zal weten dat we christen zijn door onze liefde en onze daden. Christian Soulié, oprichter en voorzitter van Main Tendue heet de jongelui welkom en geeft zijn getuigenis: Als dertienjarige jongen kwam hij tot geloof en werd hij een aantal jaren later geraakt door de armoede die hij op straat zag. Samen met vrienden richtte hij in 2003 Main Tendue 31 op. De stichting geeft morele, materiële en educatieve zorg aan mensen in precaire situaties of die te maken hebben met sociale uitsluiting.

In Frankrijk neemt de armoede toe. Volgens het Secours Populaire heeft een op de drie Fransen (32 procent) moeite om gezonde voeding te kopen waarmee ze drie maaltijden per dag kunnen eten. Main Tendue ondersteunt en begeleidt zo’n 350 huishoudens per jaar en geeft hen de mogelijkheid voedsel te ontvangen via de voedselbank en via de sociale supermarkt goedkoper boodschappen te kunnen doen. Het is mooi om te zien hoe deze stichting mensen samenbrengt, een luisterend oor biedt, eenzaamheid verhelpt en een ieder, ongeacht z’n achtergrond of probleem, verwelkomt. In groepjes van vijf of zes personen gaan de tieners onder leiding van een volwassene te voet of per metro naar zeven verschillende supermarkten in Toulouse. Zelf ga ik met zes tieners aan de slag in een van de supermarkten. In de winkel krijgen we een hartelijk welkom van de winkelleiding en gaan we drie uur lang aan de slag.


Welkom

Bij de ingang heten de tieners de mensen welkom, verwoorden hun project en delen een flyer uit met de benodigde boodschappen. De meeste bezoekers reageren positief op de actie van de tieners. Anderen lopen gehaast of al bellend zonder interesse voorbij. Bij de uitgang van de winkel nemen twee tieners de gekochte boodschappen in ontvangst. De kratten vullen zich gemakkelijk. Mooi te zien hoe ze groeien in hun rol en op positieve wijze de diverse reacties van het winkelend publiek - positief en negatief - ontvangen en respecteren.

De jongelui zijn onder de indruk van de generositeit van de mensen. Zelfs mensen die niet veel hebben, delen toch om anderen te helpen. Soms hadden de jongeren even een dipje of vermoeide benen, maar ze spoorden elkaar aan om vol te houden en hun doel voor ogen te houden. Hun doorzettingsvermogen is enorm. Aan het eind van de dag zijn er door alle groepen vele kratten met boodschappen gevuld. Diverse vrijwilligers halen regelmatig de boodschappen op met een busje. En in de opslag van Main Tendue is tegelijkertijd een groep jongelui aan de slag om alles wat binnen komt te noteren, te wegen en op z’n plek te zetten in het magazijn.

Onder de indruk

Bij terugkomst van alle groepen spreekt Christian Soulié van MainTendue 31 iedereen toe. Hij is onder de indruk: "Wat hebben jullie keihard gewerkt! En wat een enorm resultaat: 801 kilo voeding. Eén kilo kost ongeveer drie euro. In één middag hebben jullie met elkaar 2400 euro opgehaald. Onwijs bedankt! Daar kunnen we heel wat gezinnen mee voeden de komende weken.” Er ging een gejuich op onder de tieners bij het horen van dat mooie resultaat. In de debriefing gaven tieners het volgende terug: "Bijzonder, hoe je in drie uur tijd met elkaar zo’n mooie opbrengst kunt realiseren om de ander die het veel minder heeft dan wij te kunnen helpen. Met kleine acties kun je iets groots bereiken.” Een ander: "Je denkt na over hoe goed je het zelf hebt en daar dankbaar voor te zijn.” Het toevoegen van een diaconaal aspect aan ons scholierenweekend ervaren we als leiding en tieners als een enorme plus. Het geeft de kans concreet iets bij te dragen aan een betere wereld en onze handen in te zetten voor de ander in nood. Zo worden we betrokken bij het verhaal van Jezus die zelf met open ogen en oren leefde om de ander op te merken, z’n handen beschikbaar stelde en hen zo hielp dat ze weer verder konden. Geloof krijgt via diaconaat een gezicht!?

Dit verhaal verscheen op 14 september 2023 in het Friesch Dagblad.

"Zo worden we betrokken bij het verhaal van Jezus die zelf z’n handen beschikbaar stelde."

Verhalen

Headerafbeelding Harriette tulpen provence
Frankrijk
De kerk in Europa

Hollandse tulpenpracht in de Provence

Harriette Smit - Jongeren en ouderen in Frankrijk groepsfoto
Frankrijk
De kerk in Europa

Tieners kleuren het leven van ouderen

Harriëtte Smit tienergroep van Le Mas d'Azil Frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

De favoriete kaassmeltmaaltijd van Fransen in wintertijd

Header verhaal frankrijk harriette
Frankrijk
De kerk in Europa

Gastvrijheid

harriëtte_smit_groep_jongeren_gomarus_aix_frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

Burgerschap oefenen in Franse context

Frere Emmanuel - foto Abbaye Tournay
Frankrijk
De kerk in Europa

Je mag mensen nabij zijn: priesters, ze zijn meer dan nodig

2023_Frankrijk_lavendelvelden_bergen
Frankrijk
De kerk in Europa

De monniken leven van de lavendel

Gloryfy-2 KNG fotografie - sfeerfoto gospelkoor middelburg - harriette smit
Frankrijk
De kerk in Europa

Muziek verbindt, raakt harten en doet geloof delen

20230514_120846 - Harriette Smit foto dienst
Frankrijk
De kerk in Europa

Goed eten, fijne wijn en een emotionele dienst sterken de Franse protestanten