Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Harriëtte Smit

Investeren in tieners

Franse jongeren in de sneeuw - harriette - frankrijk
Dominee, we zouden graag  een weekend gaan skiën met elkaar." Vol verlangen keken de tieners ons als leiding aan tijdens een clubmoment afgelopen juli, toen ze mochten aangeven wat ze graag zouden willen doen in het nieuwe clubseizoen.

“Eh... ja goed idee!" Als leiding wisten we toen nog niet goed hoe we dat zouden moeten organiseren, omdat we vooral veel hobbels zagen, maar de motivatie van de tieners deed ons ja zeggen tegen hun project. En zo reden we zeven maanden later met zes enthousiaste tieners en drie leiders richting de sneeuw van Mont d’Olmes in de Ariège.

Twee jaar terug deden drie tieners uit de kleine kerk van Le Mas d’Azil belijdenis op dertienjarige leeftijd. Ze wilden graag elkaar blijven ontmoeten in de kerk en zo werd de oprichting van een tienergroep een feit. Maandelijks komt ze samen en telt ze ondertussen vier tot zes tieners die trouw komen. Deze ontmoetingen helpen om de tieners met elkaar te verbinden en te laten groeien in hun geloof. De bedoeling is hen betekenisvolle relaties te bieden, zodat ze zich gezien, gehoord en gekend weten. Mooi te zien dat door clubmomenten en weekenden heen ze steeds meer een groep worden.

Als kleine, vergrijsde kerk van Le Mas d’Azil brengt de organisatie van een skiweekend best wat uitdaging met zich mee. Hoewel het onderdak en huur van ski's snel geregeld was, werd het een behoorlijk kostenplaatje per tiener. Dat zou voor enkele gezinnen niet te betalen zijn. Als team hebben we veel overlegd, de onmogelijkheden rezen ons soms boven het hoofd en het annuleren stond ons nader dan het doorgaan.

Ons enthousiasme kwam terug toen zes tieners zich inschreven en ouders positief reageerden op het initiatief om met de jongelui eropuit te trekken. In gesprek met de kerkenraad bleek financiële steun mogelijk voor ieder kind als tegemoetkoming in de prijs. Daarnaast deed onverwachts een gemeentelid een waardevolle gift voor het ski-weekend. Bijzonder hoe dit samen kwam. Leiding en chauffeurs werden gevonden. In de laatste week bleek echter dat een van de leiders vanwege medische redenen toch niet mee kon en van een ander z'n moeder op sterven kwam te liggen. Deze realiteit van leven laat zien dat projecten binnen de kerk niet altijd vanzelf gaan, maar vragen om vertrouwen, je doel voor ogen te houden, hulp te vragen en door te zetten om als kleine kerk toch een groot project als deze te kunnen realiseren en jongeren een onvergetelijke ervaring te bieden.

Wat was het dan ook een feest om met twee gevulde auto's, uitgezwaaid door de ouders, naar de sneeuw te rijden en met elkaar te genieten van een prachtige witte wereld. De groene piste werd de start voor een ieder. Daarna werd een aantal bevorderd naar de blauwe en rode piste. Ik als onervaren skiër bleef op de groene piste achter met een aantal tieners. Leuk te zien hoe Camille (14) haar ski-ervaring inzette om ons de juiste skivaardigheden bij te brengen zodat we zonder valpartijen naar beneden konden skiën. Respect voor een tiener als Valentin (15) die ondanks vele valpartijen aan het eind van het weekend erin slaagde om een goede afdaling te maken. Wat was hij trots. Mooi te zien hoe de tieners elkaar onderling hielpen, samen konden lachen om valpartijen en elkaar aanmoedigden om door te gaan.

Zo’n skiweekend is groepsvormend en versterkend. Helaas moest een van de tieners na een val toch voor controle na het ziekenhuis. De zes uren wachten op onderzoek en uitslagen waren lang, maar gaven volop ruimte elkaar beter te leren kennen, creatieve spelletjes te doen en met andere wachtenden te lachen om de soms vreemde gang van zaken in de wachtzaal.

We logeerden in het protestantse centrum Lum d’Amont, wat 'licht op de berg' betekent. Naast plezier met elkaar biedt een weekend als deze ook de mogelijkheid om met tieners in gesprek te zijn over God en geloven. We zijn op zoek gegaan naar verhalen in zowel Oude als Nieuwe Testament waar bergen een rol speelden. Een berg staat stevig op de aarde en reikt tegelijk omhoog alsof hemel en aarde elkaar daar raken. In de Bijbelverhalen die we lazen bleek de berg een plek te zijn waar God en mens elkaar raken. Het deed ons de volgende dag anders omhoog gaan in de skilift en boven op de berg genoten we bewuster van wat we zagen en een van de tieners zei: “Hoewel de hemel nog ver weg lijkt, is het alsof God veel dichter bij voelt.”Dit soort weekenden helpt jongeren even uit hun context te stappen en op positieve wijze te verbinden met God, met elkaar, met de kerk. Een ervaring die ze niet snel zullen vergeten. Het concreet met jongeren optrekken en van betekenis zijn, doet er toe. Mooi als lokale kerken, hoe klein ook, bereid zijn financieel te investeren in hun jeugd.

Word Zendingsmaatje!

Ben je geïnspireerd door de verhalen uit de wereldkerk en wil je graag betrokken zijn? Word dan Zendingsmaatje van één van onze zendingswerkers en ondersteun ons werk!

Verhalen

Headerafbeelding Harriette tulpen provence
Frankrijk
De kerk in Europa

Hollandse tulpenpracht in de Provence

Harriette Smit - Jongeren en ouderen in Frankrijk groepsfoto
Frankrijk
De kerk in Europa

Tieners kleuren het leven van ouderen

Harriëtte Smit tienergroep van Le Mas d'Azil Frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

De favoriete kaassmeltmaaltijd van Fransen in wintertijd

Header verhaal frankrijk harriette
Frankrijk
De kerk in Europa

Gastvrijheid

harriëtte_smit_groep_jongeren_gomarus_aix_frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

Burgerschap oefenen in Franse context

De laatste kratjes ingezamelde boodschappen
Frankrijk
De kerk in Europa

Handen uit de mouwen: veertig tieners zamelen 801 kilo voedsel in

Frere Emmanuel - foto Abbaye Tournay
Frankrijk
De kerk in Europa

Je mag mensen nabij zijn: priesters, ze zijn meer dan nodig

2023_Frankrijk_lavendelvelden_bergen
Frankrijk
De kerk in Europa

De monniken leven van de lavendel

Gloryfy-2 KNG fotografie - sfeerfoto gospelkoor middelburg - harriette smit
Frankrijk
De kerk in Europa

Muziek verbindt, raakt harten en doet geloof delen