Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Harriëtte Smit

Muziek verbindt, raakt harten en doet geloof delen

Gloryfy-2 KNG fotografie - sfeerfoto gospelkoor middelburg - harriette smit
Het Nederlandse gospelkoor Glorify uit Middelburg was met ruim 60 personen een lang weekend te gast in de protestantse gemeente van Saint-Laurent-du-Pape. De Nederlanders en Fransen ontmoetten elkaar in de muziek.


Voordat het concert begint, worden de laatste liederen gerepeteerd in het kerkje. Ik ben al aanwezig en krijg zo alvast een mooi voorproefje. De gemeenteleden en belangstellenden die zich door de regen hebben gewaagd, stappen ondertussen het kerkje binnen. Ze zijn nieuwsgierig naar een koor dat bijna duizend kilometer is komen rijden naar hun kleine kerkje in de regio Valence, in het zuidoosten van Frankrijk.

Een prachtige concertavond volgt. Aan het eind van de avond zijn de bezoekers onder de indruk van de liederen. Muziek heeft geen taal nodig. Muziek verbindt, raakt harten en doet geloof delen. ,,Wat mij erg raakte, was het ervaren van Gods universele liefde zoals Hij het bedoeld zal hebben”,zegt koorlid Peter: ,,Het delen van liefde en de vreugde van de Heer, hoe verschillend we ook zijn. Dan vallen taalbarrières weg.”

Enkele dagen voordat het koor uit Nederland naar Frankrijk vertrok, werd duidelijk dat de drummer door familieomstandigheden niet mee kon. Een oplossing werd gevonden in de Franse Philippe, die als invaldrummer een betekenisvolle rol vervulde. Hoewel hij de gospelliederen niet kende en geen frequente kerkganger is, zette hij zich enthousiast in om het koor ritmisch te ondersteunen. ,,Ik proef iets van jullie toewijding voor iets groters dan muziek”, zei hij. ,,Dat hoor ik terug in de manier waarop jullie zingen en musiceren. Daar werk ik graag aan mee!”


Het trof de koorleden hoe de leden van deze kleine kerkgemeenschap van enkele tientallen leden met elkaar en met de koorleden omging. Het belang van met elkaar gemeenschap zijn was voelbaar, volharding staat voorop. Dat kwam op zondag tijdens de kerkdienst ook tot uiting in het vieren van het heilig avondmaal, waarbij leden van de gemeente en van het koor spontaan een gebed uitspraken of een lied inzetten. Koorlid Sytske: ,,Het was fijn om met elkaar avondmaal te vieren. Gods taal van liefde, genade en kracht is zó sterk, dat een ieder van ons – Frans of Nederlands - het begreep en het ons raakte! Zoals we zongen: ‘Hij is de bron van ons bestaan’.

Na de dienst ontmoetten de koorleden buiten de kerk een man. Zijn gezicht straalde, hij droeg een bord met op de ene zijde de tekst ‘Tot ziens, welkom terug’ en op de andere kant ‘The joy of God is our strength! Thanks.’ In gebrekkig Engels zei hij: ,,Dat lied zongen jullie gisteravond in het concert en ik vond dat zo prachtig.”Muziek heeft geen taal nodig

Als zendingswerker is het prachtig en betekenisvol om zo Nederland en Frankrijk met elkaar te verbinden. Muziek heeft geen taal nodig en verbindt mensen op harts- en geloofsniveau met elkaar. Het koor is zomaar een weekend gekomen, op eigen kosten. Hun aanwezigheid heeft een onvergetelijke ervaring achtergelaten in het hart van de leden van de protestantse kerk van Saint-Laurent-du-Pape. Dat vraagt om een vervolg: horen we de Fransen binnenkort zingen in Middelburg?


Dit verhaal verscheen op 16 Juni 2023 in het Friesche Dagblad.

Verhalen

Headerafbeelding Harriette tulpen provence
Frankrijk
De kerk in Europa

Hollandse tulpenpracht in de Provence

Harriette Smit - Jongeren en ouderen in Frankrijk groepsfoto
Frankrijk
De kerk in Europa

Tieners kleuren het leven van ouderen

Harriëtte Smit tienergroep van Le Mas d'Azil Frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

De favoriete kaassmeltmaaltijd van Fransen in wintertijd

Header verhaal frankrijk harriette
Frankrijk
De kerk in Europa

Gastvrijheid

harriëtte_smit_groep_jongeren_gomarus_aix_frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

Burgerschap oefenen in Franse context

De laatste kratjes ingezamelde boodschappen
Frankrijk
De kerk in Europa

Handen uit de mouwen: veertig tieners zamelen 801 kilo voedsel in

Frere Emmanuel - foto Abbaye Tournay
Frankrijk
De kerk in Europa

Je mag mensen nabij zijn: priesters, ze zijn meer dan nodig

2023_Frankrijk_lavendelvelden_bergen
Frankrijk
De kerk in Europa

De monniken leven van de lavendel

20230514_120846 - Harriette Smit foto dienst
Frankrijk
De kerk in Europa

Goed eten, fijne wijn en een emotionele dienst sterken de Franse protestanten